Stadswandeling Hasselt

Kalkovens, Dedemsvaart, Stenendijk, Zwarte Water, historische binnenstad

Versiedatum: 05-10-2023

Kalkovens Ophaalbrug over de BuitengrachtJoodse begraafplaatsDedemsvaartPark bij Willem EgbertsstraatKorenmolen De ZwaluwVan der VechtbrugMuziekkoepel in het Van StolksparkKapel Heilige StedeBrug over Oude sluisOude sluisWater- of Vispoort in de stadsmuurZwarte Water en brugwachtershuisje van voormalige Van NahuysbrugHerbouwde VeerpoortGrote Kerk en oude stadhuisBrug over Nieuwe sluisNieuwe sluisStadsgracht
5 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

bushalte Hasselt Centrum, Hasselt

Details

Door de ligging op een knooppunt van land- en waterwegen, waaronder het Zwarte Water, werd Hasselt een belangrijk handelscentrum. Rond 1252 kreeg Hasselt stadsrechten van de bisschop van Utrecht en in de 14e eeuw sloot de stad zich aan bij de Hanze. Nadat de troepen van Bommen Berend, de bisschop van Munster, in het rampjaar 1672 Hasselt hadden vernield en leeggeplunderd, raakte de stad in verval. Met de aanleg van de Dedemsvaart in 1809 leefde Hasselt echter weer op. De goed geconserveerde historische stadskern heeft tientallen oude en monumentale gebouwen binnen haar grachten en is een beschermd stadsgezicht.
Na de Joodse begraafplaats en de kalkovens loopt de route langs de Dedemsvaart. Daarna loop je via een paar parken in een buitenwijk en het rijksmonument de Stenendijk uit de 14e eeuw naar korenmolen De Zwaluw. Vervolgens voert de route via het Van Stolkspark op de voormalige stadswallen naar het processieterrein van de Heilige Stede. Tot slot loop je langs het Zwarte Water en door de binnenstad met de 15e-eeuwse Grote of Sint Stephanuskerk, het oude stadhuis uit 1550 en de Stadsgracht terug naar de bus.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info