Stadswandeling IJsselstein

Vestingstad, vijvers, rivier

Versiedatum: 13-12-2023

Sint NicolaasbasiliekStadsgrachtVoormalig stadhuisHavenstraatStadsmuurBloemenhofje in VestingsplantsoenBloemenhofjeIJsselpoort en brandspuithuisjeHet Rode DorpPrins ClauskadeZicht op hervormde kerkHervormde kerkBar-bistro JorisKasteeltorenSint NicolaasbasiliekMolenplantsoenKorenmolen De Windotter en muurtoren Het Pijltjeshol
5 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

tram- of bushalte IJsselstein Binnenstad, IJsselstein

Details

IJsselstein ontstond als nederzetting aan de Hollandse IJssel in de buurt van kasteel IJsselstein. Dat werd in 1279 voor het eerst genoemd toen het in het bezit kwam van Gijsbert van Amstel. Het kasteel werd in 1417 gesloopt, zo'n 50 jaar later herbouwd in opdracht van Frederik van Egmond en in 1888 opnieuw afgebroken, op de toren na. Vermoedelijk in 1310 kreeg het dorp stadsrechten. Nadat het in de 15e eeuw tweemaal was verwoest werd een gebied ommuurd dat maar ongeveer half zo groot was als daarvoor. In 1551 kwam IJsselstein in het bezit van Willem van Oranje als gevolg van diens huwelijk met Anna van Egmond en Buren. De Prinsen van Oranje besteedden niet veel aandacht aan IJsselstein. In de 18e eeuw werd het echter, als een van de zelfstandige ministaatjes naast de zeven gewesten van de republiek, een belastingparadijs. De Bataafse Republiek maakte eind 18e eeuw een eind aan de autonomie op fiscaal gebied, met grote armoede als gevolg. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam IJsselstein, nu als forensengemeente, weer tot bloei.

De wandeling loopt door de oude vestingstad met monumentale bouwwerken en daarnaast via fiets- en voetpaden en langs vijvers en de Hollandse IJssel door de buitenwijken.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info