Stadswandeling Lelystad-West

De oudste wijken

Stadswandeling Lelystad-West
 • Bron:

  Mari Smits

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Lelystad

 • Startadres:

  station Lelystad Centrum
  Stationsplein 9
  8232 DL Lelystad

 • Coördinaten:

  52°30’27” N   5°28’24” E

Deze stadswandeling volgt het westelijk deel van de route. We lopen door het stadshart en door woonwijken die in de loop van de jaren zeventig zijn gerealiseerd.

De woonerfwijken die tussen 1973 en 1983 zijn gebouwd zijn 'bloemkoolwijken' vanwege de kronkelige wegenstructuur. Zij werden in die tijd overal in Nederland zijn gebouwd. De bloemkoolwijk was hét antwoord op de grootschalige woonwijken uit de jaren vijftig en zestig. De kleinschalige structuur moest zorgen voor een prettige en herkenbare woonomgeving. Deze wijken kregen in Lelystad geen straatnamen. Dit concept werd in Nederland vanaf 1966 naar Amerikaans voorbeeld voor het eerst toegepast in de wijk Dukenburg in Nijmegen. Tijdens de wandeling zien we ook hoe stedenbouwkundige inzichten veranderen. Niet alleen de hoog liggende fietsroutes zijn inmiddels gesloopt maar ook een hele woonwijk!

Reacties op wandelingen

Bijzonder en mooi

Sjoerd De Boer, 16-08-2017

Vanochtend deze wandeling gelopen. Dit uit interesse voor de Nederlandse stedenbouw. Hierin is Nederland uniek, dit wordt ingegeven door onze bevolkingsdichtheid, planmatigheid en dutchbdesign. Lelystad is prachtig lab van de stedenbouw na de jaren zestig,toen expermiteel de boventoon voerde. Dit komt allemaal prachtig naar voren in deze wandeling. Heerlijk om stil te staan bij markante plekken en de historie te lezen. Je kunt dingen verschrikkelijk lelijk vinden. Op deze wijze kun je het in de context plaatsen, begrijpen en eruit leren. Laten we Lelystad een pluim geven met deze unieke historie. Ook hoe hard er gewerkt wordt om delen van de wijk te transformeren naar huidige tijd middels renovatie openbare ruimte en nieuwbouw. Tot slot must voor iedereen met belangstelling voor architectuur, openbare ruimte. Niet voor wandelaars die echt bos en natuur preferen. Je loopt 90%van de tijd tussen de stenen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info