Stadswandeling Nijmegen

Musea, parken, rivier

Versiedatum: 31-05-2024

BoterwaagVoormalige MariŽnburgkapelVoormalig NatuurmuseumHunnerpark met standbeeld van Petrus CanisiusOpening in de vestingmuurRestant van KeuperstorenToegangspoort ValkhofparkBarbarossa-ruÔneDe Waal vanaf het uitzichtpuntSint-NicolaaskapelInterieur Sint-NicolaaskapelMaquette ValkhofMuurschildering TheophanuWaterwolf en AquanautBesiendershuisMoeder Gods als beschermster van de schippersCommanderie van Sint JanBoterwaagLatijnse SchoolKronenburger- of KruittorenRestant van Sint-Jacobstoren
5 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Nijmegen

Details

De geschiedenis van Nijmegen gaat meer dan 2000 jaar terug, toen er het tiende legioen van de Romeinen gelegerd was en de stad deel uitmaakte van de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Nijmegen kreeg in 1230 formeel stadsrechten en werd in 1402 hanzestad. De stad werd meermalen belegerd en bezet. In de Tweede Wereld heeft Nijmegen grote schade geleden, daarna is de stad flink uitgebreid. In 1975 is de Benedenstad aan de Waal uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht, maar toen waren de meeste middeleeuwse panden wegens verkrotting al gesloopt.
De route loopt vanaf het station via het Keizer Karelplein naar het centrum met onder meer het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de voormalige Marienburgkapel. Daarna loop je langs de oude stadsmuur omhoog met zicht op de Belvedere en via het Kelfkensbosplein naar het Valkhofpark met de Barbarossa-ruine en de Sint-Nicolaaskapel. Vervolgens daal je af en loop je langs Museum De Bastei in de 16e-eeuwse Stratemakerstoren naar de Waalkade. Daarna voert de route via de Benedenstad, de Grote Markt, de Stevenskerk en tot slot het Kronenburgerpark terug naar het station.
NB Vanwege veel klimmen en trappen moet je goed ter been zijn!

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Routebeschrijving

Marycke Naber, 31-05-2024

Dankjewel, Gerda. Je hebt gelijk, ik zal het erbij zetten!

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info