Stadswandeling Steenwijk

Vestingstad, Park Rams Woerthe met villa in art nouveau-stijl

Versiedatum: 01-07-2024

Achterkant Villa Rams WoertheGrote of Sint-ClemenskerkMuurschildering KalverstraatSpijkervet StallenSpijkervet StallenIngang Park Rams WoertheVilla Rams WoertheMuziekkoepelTheehuisZicht op Villa Rams WoerthePark Rams WoertheHet Rooie DorpKunstwerk Entree van de WijkHekwerk bij de stadsgrachtDe Vestingwal opZicht op stadstuin De NettelboschStadstuin De NettelboschTerrepleinSint Clemensschool en Sint-ClemenskerkKleine KerkVoormalige boterwaagKleine KerkBrug over de stadsgracht
5 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Steenwijk

Details

Een afwisselende wandeling door het 10 hectare grote Park Rams Woerthe met in de Jugendstil villa Museum Hildo Krop, door het 'Rooie Dorp', over de vestingwal, en door stadstuin De Nettelbosch en de voormalige vestingstad.
Steenwijk werd in 1141voor het eerst vermeld en kreeg in 1296 stadsrechten. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. Steenwijk was toen afwisselend in Spaanse en Staatse handen. Aan de Staatse kant speelde hopman Johan van den Kornput een belangrijke rol. In 1899 werd Villa Rams Woerthe gebouwd als woonhuis van de Steenwijker industrieel en filantroop J.H. Tromp Meesters. Na zijn dood in 1917 werd de villa verkocht aan de gemeente Steenwijk, die er het gemeentehuis vestigde. Tijdens de Koude Oorlog bevond zich in de kelder een commandocentrum van de Bescherming Bevolking. Tegenwoordig is het pand in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser, die de villa heeft opengesteld voor bezoekers. Ook de stallen en het koetshuis (nu brasserie) uit het begin van de 20e eeuw van de familie Spijkervet zijn een bezoek waard.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info