't Gooi

De afkeer van het massaonderwijs en de kindgerichte pedagogiek

Versiedatum: 22-04-2024

15 KM
Start:

station Hilversum

Details

Rond 1900 was het Gooi, ver van de drukbevolkte steden, een maagdelijke plek voor idealisten om een nieuw en beter leven op te bouwen. Hun spraakmakende experimenten begonnen met de Kolonie Walden van Frederik van Eeden, (1898). Pacifisme, vegetarisme, soberheid, verwerping van alle staatsdwang en een kindgerichte pedagogiek voerden de boventoon. Deze groeperingen, die doelbewust de materialistische massacultuur de rug toekeerden, waren slechts klein in aantal, hun experimenten duurden vaak kort, maar hun onderwijsideeën leven nog steeds voort in verschillende kindgerichte onderwijshervormingen.
Het Gooi is niet alleen bekend geworden door zijn kindgerichte hervormers, maar ook door de scholenbouw van Willem Marinus Dudok (1884-1974) in Hilversum.
De wandeling begint in Hilversum, voert langs verschillende schoolgebouwen van Dudok, gaat vervolgens over de heide naar Laren, waar de bekende onderwijsvernieuwer Maria Montessori enige tijd woonde. Daarna lopen we in de richting van Blaricum waar de kiemen lagen voor twee Humanitaire scholen naar het voorbeeld van de Russische schrijver en filosoof Lev Tolstoj.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info