Te gek om los te lopen Zuidlaren

Dennenoord

Te gek om los te lopen Zuidlaren
 • Bron:

  Rutger Burgers

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Zuidlaren

 • Startadres:

  carpoolplaats/bushalte N34
  Verlengde Stationsweg
  Zuidlaren

 • Coördinaten:

  53°5’10” N   6°39’23” E

In het Drentse Zuidlaren heb je de kans om twee gestichten in één wandeling te beleven. En ook nog eens te genieten van een tochtje tussen de prachtige hooilanden van de Drentse Aa. Beide sanatoria danken hun bestaan aan de 'Vereeniging tot Christelijke verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders', die eerder Veldwijk in Ermelo in het leven riep. Dennenoord is de oudste van de twee en was vooral bedoeld voor geesteszieken. Het dichtbij gelegen Noordersanatorium werd gebouwd voor zenuwlijders. Het is een van de meest bijzondere gebouwen die de Nederlandse psychiatrie heeft voortgebracht. Bij de opening in 1935 werd in het Groninger Dagblad gesproken van een 'hippermodern bouwwerk'.

Reacties op wandelingen

Reactie Peter

Rutger Burgers, 04-01-2016

Beste Peter, Leuk dat je plezier hebt beleefd aan de route bij Zuidlaren. Prima idee natuurlijk om de route over het terrein van Dennenoord af te snijden. Wij hebben deze lus juist opgenomen om het terrein aan de wandelaar te laten zien. Ik ben het met je eens dat de beschrijving bij punt 4 wat ingewikkeld is. Als we weer in de buurt zijn zullen we de beschrijving nog eens kritisch controleren. Veel plezier nog met de andere wandelingen uit het boekje. Rutger Burgers (routemaker)

Te gek om los te lopen: mooie wandeling

Peter Houtzagers, 02-01-2016

Wandeling gelopen op nieuwjaarsdag 2016. Vroeg voorjaarsweer, lekker zonnetje en droog. Mooi landschap, zeer aan te bevelen wandeling. Als je van plan bent hem een tweede keer te lopen kun je overwegen om de slingers over het terrein van de psychiatrische inrichtingen af te snijden. Ik gebruikte voor het eerst een gsm-track op mijn mobiele telefoon, en 2x was dat wel nodig. 1 Het begin: er zijn twee rotondes dicht bij elkaar, als je uit Groningen komt, stap je bij 'de andere' rotonde uit, het eerste pad was niet HEEL makkelijk te vinden; 2. bij punt 4: aan het eind van de huizen, voor het groene electriciteitshuisje: daar lopen 2 paadjes, wij hadden aanvankelijk het verkeerde (iets meer bos-inwaarts), maar de bijgeleverde gps-track zette ons gauw weer op het goede spoor. Het restaurant de Drentsche Aa is niet altijd open (op onze wandeling niet), dan heb je geen horeca onderweg. Dank aan de routemaker!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Te gek om los te lopen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Te gek om los te lopen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info