Trage Tocht Aalten

Haart, Landgraben en Gesinkhook

Trage Tocht Aalten
  • Bron:

    Trage Tochten

  • Afstand:

    17 km

  • Startplaats:

    Aalten

  • Startadres:

    café-restaurant 't Schepersveld
    Loohuisweg 5
    7121 JL Aalten

  • Coördinaten:

    51°55’15” N   6°36’42” E

Zoek de verschillen. Deze wandeling op de rand van Nederland en Duitsland is fascinerend. Het landschap is in dit deel van de Achterhoek al op verschillende plaatsen licht glooiend. Veel wegen en paden zijn omzoomd door eikenbomen. Het landschap is hier nog redelijk kleinschalig. De soms overduidelijke, maar soms ook subtiele verschillen tussen de Nederlandse en Duitse cultuur zijn steeds aanwezig: andere huizen, andere taal, andere inrichting van het boerenland. Voor de wandelaar het meest opmerkelijke verschil: in Nederland komen we op een geasfalteerd B-weggetje in een paar minuten tijd minstens vier of vijf auto's tegen, die geen snelheid minderen. Direct over de grens zijn dezelfde asfaltweggetjes leeg en als er al een auto passeert, dan langzaam. In dit grensgebied heerst rust en stilte. Een deel van de route wandelen we over een lange onverharde weg direct op de grens, aan onze linkerhand Duitsland, rechts Nederland: de Grenzwanderweg.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie TT Aalten

Rob Wolfs, 17-02-2018

Beste R.A.L. Bruggeman, bedankt voor de reactie. Een goede tip. Ik heb dat eerder niet gedaan omdat de route daarmee toch weer snel 2 km langer wordt. Maar het is inderdaad wel een mooi stukje.

Grenswandeling

R.A.L. Bruggeman, 16-02-2018

Mooie wandeling die een goede indruk geeft van het landschap hier. Grappig dat het info bord grenssteen 755a niet overeenstemt met de grensteen want die geeft 755c aan. Aan Duitse zijde zie je meer wandelpicknick hutten zelfs met BBQ mogelijkheid. Om de variatie in de wandeling met een stuk bos te verrijken zou ik het mooie landgoed Loohuis (bij het startpunt gelegen) er aan toe voegen.

TT Aalten

Rob Wolfs, 03-05-2015

Deze wandeling is in het veld gecontroleerd en de beschrijving is geactualiseerd. De route is iets aangepast. In de eerste versie liep de route aan het begin en aan het eind over een zelfde traject. Dat is nu aangepast. Aan het eind volgen we een nieuw stukje route.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Horeca

Café-restaurant 't Schepersveld

Loohuisweg 5

7121 JL Aalten

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info