Trage Tocht Alkmaar-Heerhugowaard (stadse tocht)

Schermerdijk, Park van Luna, Oosterdijk Beverkoog

Versiedatum: 13-03-2024

20 KM
Start:

station Alkmaar Noord, Alkmaar

Details

Wandelen op de rand van oud en nieuw land, zo zou je deze wandeling kunnen typeren. De polders zelf zijn natuurlijk al eeuwen oud, maar de omgeving van Alkmaar en Heerhugowaard verandert in rap tempo. Nieuwe rondwegen zorgen voor de ontsluiting van woonwijken en bedrijfsterreinen, nieuwe plassen en parken geven de inwoners ontspanning en vermaak. Deze lange Trage Tocht slingert listig tussen alle bebouwing door en maakt gebruik van de historische, groene linten.
Vanaf het station wandelen we direct de Oudorperhout in. Hier zie je de vijf strijkmolens aan de Hoornsevaart en met wat geluk sta je er oog in oog met een grutto. We lopen een eindje over de Munnikenweg, een echte kasseienweg. In Oudorp gaan we over de hoge kippenbrug naar de Schermerringdijk. Voorbij de provinciale weg heet deze de Slingerdijk. Verderop wordt dit zelfs een grasdijk, exclusief voor de wandelaar. Voorbij Oterleek wandelen we langs de 'druiplanden', resten van het oude land uit de tijd vóórdat de Heerhugowaard een meer was. De tocht gaat door het nieuwe Huygendijkbos en het Park van Luna. Aan de rand van het meer kijken we uit op de Stad van de Zon, de zonnepanelen blinken je tegemoet. Bij de spoorbrug verlaten we 'booming' Heerhugowaard en betreden we de aloude Oosterdijk. Het is hier vreemd wandelen, met bedrijfsterrein Beverkoog in beeld en het verkeersgeluid in je oren. Toch ervaar je 2,5 km echte rust. Het slot van de tocht gaat sluip-door-kruip-door via het groen van Sint Pancras en de Vroonermeer.


Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

routecontrole maart 2024

Rutger Burgers, 13-03-2024

Deze wandeling is onlangs nagelopen. Dichtbij het startpunt in Alkmaar Noord hebben we de route iets verlegd. Verder puntjes op de i van de...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info