Trage Tocht Alkmaar-Heerhugowaard (stadse tocht)

Schermerdijk, Park van Luna, Oosterdijk Beverkoog

Trage Tocht Alkmaar-Heerhugowaard (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Alkmaar

 • Startadres:

  station Alkmaar Noord
  Drechterwaard 110
  1824 EX Alkmaar

 • Coördinaten:

  52°38’37” N   4°45’49” E

Wandelen op de rand van oud en nieuw land, zo zou je deze wandeling kunnen typeren. De polders zelf zijn natuurlijk al eeuwen oud, maar de omgeving van Alkmaar en Heerhugowaard verandert in rap tempo. Nieuwe rondwegen zorgen voor de ontsluiting van woonwijken en bedrijfsterreinen, nieuwe plassen en parken geven de inwoners ontspanning en vermaak. Deze lange Trage Tocht slingert listig tussen alle bebouwing door en maakt gebruik van de historische, groene linten.Vanaf het station wandelen we direct de Oudorperhout in. Hier zie je de vijf strijkmolens aan de Hoornsevaart en met wat geluk sta je er oog in oog met een grutto. We lopen een eindje over de Munnikenweg, een echte kasseienweg. In Oudorp gaan we over de hoge kippenbrug naar de Schermerringdijk. Voorbij de provinciale weg heet deze de Slingerdijk. Verderop wordt dit zelfs een grasdijk, exclusief voor de wandelaar. Voorbij Oterleek wandelen we langs de 'druiplanden', resten van het oude land uit de tijd vóórdat de Heerhugowaard een meer was. De tocht gaat door het nieuwe Huygendijkbos en het Park van Luna. Aan de rand van het meer kijken we uit op de Stad van de Zon, de zonnepanelen blinken je tegemoet. Bij de spoorbrug verlaten we 'booming' Heerhugowaard en betreden we de aloude Oosterdijk. Het is hier vreemd wandelen, met bedrijfsterrein Beverkoog in beeld en het verkeersgeluid in je oren. Toch ervaar je 2,5 km echte rust. Het slot van de tocht gaat sluip-door-kruip-door via het groen van Sint Pancras en de Vroonermeer.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bianca's Brasserie

Dorpsstraat 2

1842 GV Oterleek

Skeef

Strand van luna 3

1704 ZZ Heerhugowaard

The Rose Alkmaar

Herenweg 209

1822 AE Alkmaar

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info