Trage Tocht Amerongen

Kasteel Amerongen en Amerongse Berg

Trage Tocht Amerongen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Amerongen

 • Startadres:

  TOP-Amerongen
  Burgwal 6
  3958 ER Amerongen

 • Coördinaten:

  51°59’52” N   5°28’22” E

De Amerongse Kop is met 69 meter boven NAP het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en dus van de provincie. Je ziet er alleen bomen en een informatiezuil, want de top ligt in het bos. Toch is de route als bergwandeling de inspanning waard, want je wordt later goed beloond met mooie zichtlijnen richting Gelderse Vallei en met een klim naar de 'Eenzame Eik'. De eik staat in het hart van het cirkelvormige Sterrenbos, dat met zijn statige lanen en kaarsrechte paden is aangelegd in Franse stijl. Rond de imposante eikenboom kunnen zeker 25 mensen op een bank zitten om er te genieten van de bijzondere plek. Je begint deze tocht met een ommetje door het schilderachtige Amerongen met zijn indrukwekkende kasteel. Lodewijck XIV en Keizer Wilhelm II waren hier bijzondere gasten. In de tussentijd is het kasteel uit 1286 verschillende keren verwoest en herbouwd. Buiten het dorp kom je gelijk in de boswachterij van Staatsbosbeheer en houden de verharde wegen op. Je staat aan de voet van de Amerongse Berg. Bij 't Berghuis begint de klim naar het hoogste punt in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Je daalt daarna af in een grote boog om te beginnen aan de tweede klim naar de 'Eenzame Eik'. In de afdaling heb je daarna zicht op het Rijndal. Via de Amerongse Bovenpolder keer je weer terug naar het startpunt. Het pad langs de uiterwaarden is in één woord prachtig.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige tocht

Sanne van Minderhout, 23-04-2020

Prachtige wandeling, grotendeels door het bos. Goed te doen met de (fitte) hond. Wel onduidelijk bij de 'driesprong' bij punt 6 (is meer een tweesprong en vervolgens allerlei paadjes) en daar dus ook verkeerd gelopen. Kan denk ik beter aangegeven worden als links aanhouden ipv rechtdoor. Gelukkig via een ander mooi pad de route weer kunnen oppikken. Aanrader!

Pracht wandeling

Fred Den Hertog, 18-03-2020

Een korte maar hele mooie afwisselende route. Mooie lanen, prachtige smeltwaterdalen, vogelrijke Bovenpolder, magnifieke kasteel Amerongen en nog veel meer. Zoals Rutger al aangeeft een aanrader.

Mooie tocht

Wilma van Ekelenburg, 04-12-2019

Vandaag deze wandeling gelopen, genoten van het mooie weer en de natuur. We zijn niet verdwaald, alleen een iets andere interpretatie van een kruising, maar kwamen er verder goed uit.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
De mooiste bergwandelingen van Nederland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
De mooiste bergwandelingen van Nederland

Horeca

't Pannekoekhuis Sturms

Elsterstraatweg 13

3922 GD Elst (Ut)

Café-restaurant Buitenlust

Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13

3958 CA Amerongen

Herberg Den Rooden Leeuw

Drostestraat 35

3958 BK Amerongen

Kasteelcafé Amerongen

Drostestraat 20

3958 BK Amerongen

Restaurant Bentinck

Drostestraat 12

3958 BK Amerongen

Restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28

3958 ET Amerongen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info