Trage Tocht Amstelveen Middelpolder

Kalfjeslaan, Middelpolder en Amstel

Trage Tocht Amstelveen Middelpolder
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Amstelveen

 • Startadres:

  tramhalte Uilenstede
  Bos en Vaartlaan 98
  1181 AE Amstelveen

 • Coördinaten:

  52°19’16” N   4°52’6” E

Je staat tussen de koeien midden in de weilanden en om je heen zie je de Johan Cruyff Arena, de Rembrandttoren en de oprukkende Zuidas. Het wandelen van deze Trage Tocht geeft een heerlijk gevoel van contrast. Vanaf de universiteitscampus Uilenstede lopen we de Kalfjeslaan op. Deze laan is een oude tolweg tussen de Amstel en de Amstelveenseweg, die je onder de naam 't Loopveld al tegenkomt op kaarten uit de Gouden Eeuw. Strikt genomen volgen we de dijk van de Amstelveense Middelpolder, want hier loop je onverhard. De Middelpolder ligt met -5,1 meter stevig onder NAP. Dat is goed te zien als we de Bankrasweg bereiken. De bovenlanden van de Amstel, dat zijn de graslanden links van de weg, liggen een stuk hoger dan de diepe polder rechts. De eerste kilometers lopen we door de recreatiebosjes van Amstelveen. Halverwege stappen we de weilanden in en verandert de wandeling totaal. Via eenvoudige loopplanken en overstapjes steken we meerdere zompige weilanden over. Als we eenmaal met het touwpontje de Machinetocht zijn overgestoken verlaten we de graslanden. Bij het oude gemaal aan de dijk bereiken we de Amstel. We volgen 2 km het met schelpen verharde jaagpad langs de rivier. Bij café en terras Klein Kalfje kunnen we bijtanken voor de laatste etappe, opnieuw via de grasdijk van de Middelpolder. Let op: deze wandeling is niet mogelijk tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni).

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Re: enkelhoge schoenen

Rutger Burgers, 04-01-2021

Martijn, dank je wel voor je reactie. Weilandpaden zijn in deze tijd van het jaar inderdaad erg drassig. Ik heb het nog maar even expliciet bij de beschrijving genoemd.

Ten minste enkelhoge waterdichte schoenen

Martijn Snoep, 03-01-2021

Prachtige trage tocht dichtbij de stad maar begin januari is de polder erg drassig. Op verschillende punten alleen mogelijk door te lopen met ten minste enkelhoge waterdichte schoenen maar kaplaarzen zijn beter.

Verrassend en 'spannend'

Eric Claasen, 30-09-2020

Spannend omdat je de nodige smalle bruggetjes mag passeren en heerlijk door wat sompige weilanden heen kunt banjeren (mijn vrouw heeft er een fijne zeikpoot aan overgehouden -:) en verrassend omdat het toch een onverwacht mooi en leuk stukje NL is zo ingeklemd tussen Amstelveen, de Amstel en de skyline van Amsterdam. Goed nieuws: het pontje is hersteld en vaart soepel op en neer. Tip: de volgende wandelaar zou een goede tang mee kunnen nemen om het prikkeldraad, wat letterlijk op kruishoogte bij het overstapje na punt 4 (bij stal met rood dak) even wat in te tomen. Een overenthousiaste boer (of wandelaar-hater) heeft er op echt asociale wijze een stuk prikkeldraad gespannen. Ik ga er voortaan standaard eentje (zo'n tang) meenemen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Klein Kalfje

Amsteldijk Noord 355

1083 AB Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info