Trage Tocht Amstelveen Middelpolder

Kalfjeslaan, Middelpolder en Amstel

Trage Tocht Amstelveen Middelpolder
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Amstelveen

 • Startadres:

  tramhalte Uilenstede
  Bos en Vaartlaan 98
  1181 AE Amstelveen

 • Coördinaten:

  52°19’16” N   4°52’6” E

Je staat tussen de koeien midden in de weilanden en om je heen zie je de Johan Cruyff Arena, de Rembrandttoren en de oprukkende Zuidas. Het wandelen van deze Trage Tocht geeft een heerlijk gevoel van contrast. Vanaf de universiteitscampus Uilenstede lopen we de Kalfjeslaan op. Deze laan is een oude tolweg tussen de Amstel en de Amstelveenseweg, die je onder de naam 't Loopveld al tegenkomt op kaarten uit de Gouden Eeuw. Strikt genomen volgen we de dijk van de Amstelveense Middelpolder, want hier loop je onverhard. De Middelpolder ligt met -5,1 meter stevig onder NAP. Dat is goed te zien als we de Bankrasweg bereiken. De bovenlanden van de Amstel, dat zijn de graslanden links van de weg, liggen een stuk hoger dan de diepe polder rechts. De eerste kilometers lopen we door de recreatiebosjes van Amstelveen. Halverwege stappen we de weilanden in en verandert de wandeling totaal. Via eenvoudige loopplanken en overstapjes steken we meerdere zompige weilanden over. Als we eenmaal met het touwpontje de Machinetocht zijn overgestoken verlaten we de graslanden. Bij het oude gemaal aan de dijk bereiken we de Amstel. We volgen 2 km het met schelpen verharde jaagpad langs de rivier. Bij café en terras Klein Kalfje kunnen we bijtanken voor de laatste etappe, opnieuw via de grasdijk van de Middelpolder. Let op: deze wandeling is niet mogelijk tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni).

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage tocht Amstelveen Middelpolder

Jos Theunisz, 20-07-2020

Met mijn wandelclubje (8 personen) op 19 juli 2020 aan de wandeling begonnen. Bij punt 4 geen overstapje bij stal met rood dak gevonden. Stukje terug en door hek gegaan. Alles ging daarna goed over diverse loopbruggetjes en hekjes tot ..... pontje. Helaas was het touw doorgeknipt of gebroken. Na diverse 'hilarische' pogingen de overkant niet kunnen bereiken, ondanks zelfs hulp van de andere kant. Jammer dat we niet meer op de goede route terecht zijn gekomen! Hopelijk kan dit voor toekomstige wandelaars snel worden verholpen. Verder alle lof voor het uitzetten van deze mooie wandeling.

Parkeertip Middelpolderroute

Jacqueline Prins, 02-04-2020

Als je met de auto komt, kun je prima parkeren op dit adres: P Sportpark Loopveld, Aanloop 5 1183 SZ Amstelveen dit is een groot parkeerterrein wat achter restaurant het Kalfje ligt.

Blubber

Yolanda, 30-11-2019

op zich een leuke wandeling ware het niet dat je op de weilanden letterlijk (!) tot je enkels in de blubber zakte. beter in een droog jaargetijde doen. parkeren bij de Uilenstede was niet mogelijk, totaal vol. Bij de flats vlakbij was het nog wel mogelijk maar daar geldt vanaf januari 2020 betaald parkeren.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Klein Kalfje

Amsteldijk Noord 355

1083 AB Amsterdam

Theehuis Elsenhove

Bankrasweg 1a

1183 TP Amstelveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info