Trage Tocht Amsterdam IJ (stadse tochten)

Nieuwendammerdijk, Zeeburg en Oostelijke Havens

Trage Tocht Amsterdam IJ (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Amsterdam-Noord

 • Startadres:

  metrostation Noorderpark
  Johan van Hasseltweg
  1021 BZ Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°55’7” E

Het nieuwe metrostation Noorderpark is een uitstekende uitvalsbasis om te gaan wandelen. Met deze stadse tocht zoeken we het IJ op. Je ziet deze voormalige Zuiderzeearm in volle glorie. We beginnen de wandeling met een eindje door het Noorderpark en steken via het park het Noordhollands Kanaal over. Vanuit het park lopen we zo het Vliegenbos in, honderd jaar geleden aangelegd voor het welzijn van de havenarbeiders. Dan volgen we de Nieuwendammerdijk door het gelijknamige oude lintdorp met zijn mooie houten gevels. We lopen een mooi graspad langs de haven van Nieuwendammerham. In het Schellingwouderpark kunnen we zelfs genieten van de graskade langs het IJ. De oversteek van de Oranjesluizen is indrukwekkend. Geniet van de pauze als je moet wachten op schepen in de sluis! Op Zeeburgereiland wordt straks volop gebouwd, maar de kade langs het Amsterdam-Rijnkanaal blijft een aantrekkelijk wandellint. We steken het kanaal over en lopen we zo het Flevopark in. Na een ommetje door het park wordt de tocht vanaf de Zeeburgerdijk wat 'steniger'. We komen in het Oostelijk Havengebied. Deze in de 19e eeuw aangeplempte havens in het IJ zijn omgetoverd tot hippe nieuwbouwwijken. We zoeken de havenkades op en zien mooie woonschepen in soorten en maten. Met de pont varen we het IJ over naar Noord en sluiten de tocht af met een wandeling door de karakteristieke Vogelbuurt.
In voorkomende gevallen is het niet mogelijk als wandelaar de sluizen te passeren, zoals van maart tot augustus 2020. Volg in die gevallen het alternatief via de Schellingwouderbrug, zie het detailkaartje.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Erg leuk!

Randi, 26-04-2021

Wat een leuke afwisselende wandeling. Echt een aanrader!

Blijft leuk, ook na de zoveelste keer

Dick van Voorthuizen, 20-04-2021

Dit is een van onze favoriete rondjes dichtbij huis. Ieder jaar komt ie wel een keertje aan bod. En elke maal weet de route ons weer te verrassen. Leuke contrasten met natuur, parken, dorpse taferelen aan de Nieuwendammerdijk en de moderne architectuur in het Oostelijk havengebied. Wil je er meer ...

Pontjes en sluizen

Lizz Burggraaf, 15-09-2020

Op 13 sept deze tocht gelopen. Was zeer geslaagd. De Oranjesluizen zijn toegankelijk en de trekpontjes zijn operationeel. Echt een leuke tocht.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Pompet

Floraparkweg 1

1032 BZ Amsterdam Noord

Café 't Sluisje

Nieuwendammerdijk 297

1025 LM Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info