Trage Tocht Amsterdam IJ (stadse tochten)

Nieuwendammerdijk, Zeeburg en Oostelijke Havens

Trage Tocht Amsterdam IJ (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Amsterdam-Noord

 • Startadres:

  metrostation Noorderpark
  Johan van Hasseltweg
  1021 BZ Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°55’7” E

Het nieuwe metrostation Noorderpark is een uitstekende uitvalsbasis om te gaan wandelen. Met deze stadse tocht zoeken we het IJ op. Je ziet deze voormalige Zuiderzeearm in volle glorie. We beginnen de wandeling met een eindje door het Noorderpark en steken via het park het Noordhollands Kanaal over. Vanuit het park lopen we zo het Vliegenbos in, honderd jaar geleden aangelegd voor het welzijn van de havenarbeiders. Dan volgen we de Nieuwendammerdijk door het gelijknamige oude lintdorp met zijn mooie houten gevels. We lopen een mooi graspad langs de haven van Nieuwendammerham. In het Schellingwouderpark kunnen we zelfs genieten van de graskade langs het IJ. De oversteek van de Oranjesluizen is indrukwekkend. Geniet van de pauze als je moet wachten op schepen in de sluis! Op Zeeburgereiland wordt straks volop gebouwd, maar de kade langs het Amsterdam-Rijnkanaal blijft een aantrekkelijk wandellint. We steken het kanaal over en lopen we zo het Flevopark in. Na een ommetje door het park wordt de tocht vanaf de Zeeburgerdijk wat 'steniger'. We komen in het Oostelijk Havengebied. Deze in de 19e eeuw aangeplempte havens in het IJ zijn omgetoverd tot hippe nieuwbouwwijken. We zoeken de havenkades op en zien mooie woonschepen in soorten en maten. Met de pont varen we het IJ over naar Noord en sluiten de tocht af met een wandeling door de karakteristieke Vogelbuurt.
In voorkomende gevallen is het niet mogelijk als wandelaar de sluizen te passeren, zoals van maart tot augustus 2020. Volg in die gevallen het alternatief via de Schellingwouderbrug, zie het detailkaartje.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pontjes en sluizen

Lizz Burggraaf, 15-09-2020

Op 13 sept deze tocht gelopen. Was zeer geslaagd. De Oranjesluizen zijn toegankelijk en de trekpontjes zijn operationeel. Echt een leuke tocht.

Eerste pontje tijdelijk uit de vaart/sluis nog dicht

Dick van Voorthuizen, 29-06-2020

Een prachtige wandeling door mooie natuur rondom Amsterdam en leuke buurten in de stad. Het eerste pontje is tijdelijk uit de vaart i.v.m. onderhoud. Volgens de flyer van de gemeente duurt dit een week. Het tweede pontje is wel in gebruik. Door even via de Schellingwouderdijk te lopen, kun je na een paar honderd meter via een hek weer naar de originele route komen. Daarnaast zijn de Oranjesluizen nog steeds afgesloten. We zijn doorgelopen naar de wat verder gelegen Schellingwouderbrug. Daarna is het eenvoudig om de route weer op te pikken. Zo wordt de wandeling wel circa een kilometer langer

Sluizen dicht

Rutger Burgers, 21-06-2020

Jammer Antoon dat de sluizen nog dicht zijn voor wandelaars. Duurt waarschijnlijk nog even. Ik hou het in de gaten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Pompet

Floraparkweg 1

1032 BZ Amsterdam Noord

Café 't Sluisje

Nieuwendammerdijk 297

1025 LM Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info