Trage Tocht Amsterdam IJ (stadse tochten)

Waterlandse Zeedijk, Zeeburg en Oostelijke Havens

Versiedatum: 08-06-2023

SchellingwouderparkBrug bij KNSM eilandt SluisjeSchellingwouderparkOranjesluizenOranjesluizenOranjesluizenOranjesluizenFlevoparkVogeldorp
15 KM
Start:

metrostation Noorderpark, Amsterdam-Noord

Details

Metrostation Noorderpark is een uitstekende uitvalsbasis om te gaan wandelen. Met deze stadse tocht zoeken we het IJ op. Je ziet deze voormalige Zuiderzeearm in volle glorie. We beginnen de wandeling met een eindje door het Noorderpark en steken via het park het Noordhollands Kanaal over. Vanuit het park lopen we zo het Vliegenbos in, honderd jaar geleden aangelegd voor het welzijn van de havenarbeiders. Dan volgen we de Nieuwendammerdijk door het gelijknamige oude lintdorp met zijn mooie houten gevels. We lopen een mooi graspad langs de haven van Nieuwendammerham. In het Schellingwouderpark kunnen we zelfs genieten van de graskade langs het IJ. De oversteek van de Oranjesluizen is indrukwekkend. Geniet van de pauze als je moet wachten op schepen in de sluis! Op Zeeburgereiland wordt straks volop gebouwd, maar de kade langs het Amsterdam-Rijnkanaal blijft een aantrekkelijk wandellint. We steken het kanaal over en lopen we zo het Flevopark in. Na een ommetje door het park wordt de tocht vanaf de Zeeburgerdijk wat 'steniger'. We komen in het Oostelijk Havengebied. Deze in de 19e eeuw aangeplempte havens in het IJ zijn omgetoverd tot hippe nieuwbouwwijken. We zoeken de havenkades op en zien mooie woonschepen in soorten en maten. Met de pont varen we het IJ over naar Noord en sluiten de tocht af met een wandeling door de karakteristieke Vogelbuurt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: De wandeling gaat grotendeels over verharde paden, maar in Noord ook over enkele graspaden die drassig kunnen zijn.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info