Trage Tocht Arnhem Meinerswijk

Uiterwaardenpark Meinerswijk en Stadsblokken

Trage Tocht Arnhem Meinerswijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Arnhem

 • Startadres:

  station Arnhem
  Stationsplein 38
  6811 KK Arnhem

 • Coördinaten:

  51°59’3” N   5°54’12” E

We maken een bijzondere wandeling in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Arnhem. Bijna onvoorstelbaar dat je op zo korte loopafstand van het station en het drukke centrum van Arnhem in een groene oase langs de rivier belandt. Maar we vinden niet alleen oude en nieuwe natuur in het uiterwaardenpark Meinerswijk en Stadsblokken -zoals het nog maar sinds kort heet-, het gebied barst ook uit zijn voegen van de sporen uit het verleden. In Meinerswijk, overigens een oude heerlijkheid, passeren we een bedrijventerrein in overgang, oude sluisjes, een steenfabriek, doorlaatwerken en bunkers uit de IJssellinie en een Romeins fort. In Stadsblokken zien we vooral veel tastbare relicten van een industrieel havenerfgoed. De paden in beide gebieden zijn afwisselend gebaand, maar soms ook flink ruig. Afhankelijk van droge of natte periodes en hoog of lager struikgewas in de ruigtes kunnen de struinpaadjes soms lastig zijn. Ook bij hoogwater zullen we soms moeten improviseren. In Meinerswijk lopen Konikpaarden en Gallowayrunderen, in de uiterwaard van Stadsblokken lopen koeien om het gebeid open te houden. In de zomerperiode is het mogelijk om met een pontje de Rijn over te varen. Maar ook de wandeling over de Nelson Mandelabrug is een bijzondere ervaring.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Dank voor deze wandeling!

Marja Vissers, 18-10-2018

Wij hebben een heel leuke dag gehad met deze wandeling. Er is hier zoveel te zien. O.a. koeien, paarden, water, de restanten van een Romeins kasteel, een brug die ook sluis is en bovenal de IJssellinie. De IJssellinie is aangelegd in de vijftiger jaren, om de Russen buiten te houden. Er werd gebruik gemaakt van o.a. oude tanks en die werden in beton gegoten. Je moet het zelf gaan zien. De wandeling is avontuurlijk door de nogal eens ruige paden. Je kunt makkelijk wat minder (of wat meer) lopen want je kan telkens een lusje wel of niet meenemen. Bij de meest zuidelijke punt is overigens een parkeerplaats (Hannesstraatje). En daar, een 6 minuten lopen van de route af, is ook een pannenkoekenrestaurant (De Steenen Camer).

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info