Trage Tocht Assen (stadse tocht)

Landgoed Valkenstijn, Anreperdiep en Asserbos

Trage Tocht Assen (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Assen

 • Startadres:

  station Assen
  Stationsplein 2
  9401 LB Assen

 • Coördinaten:

  52°59’31” N   6°34’13” E

We maken een mooie wandeling om en door de Drentse hoofdstad Assen. Na het Oosterpark lopen we al snel door landgoed Valkenstijn, een groene oase met oude bomen, lanen, houtwallen en grasweides. De graftombe waar we langs komen, is imposant. Over een oude spoorlijn gaat de route de stad uit. Dan bevinden we ons ook meteen midden in het romantische beekdal van de Drentsche Aa. We passeren het Poepenhemeltje, een kleine schans uit de tijd van Bommen Berend. En voorlopig blijven we steeds de stadsrand volgen over halfverharde paadjes langs het beekdal. We wanen ons op een oud Kerkpad rond het Anreperdiep en door de buurtschap Anreep helemaal in het landelijk gebied, ver weg van de stad. De route vervolgt over de Oude Trambaan, nu een fietspad, en even verderop lopen we nog over een stukje historische Mandenweg. Volgt een behoorlijk gekronkel over het uitgestrekte, maar wel groen gelardeerde terrein van de instellingen Vanboeijen en GGZ Drenthe. We komen in het Asserbos, een bijzonder bos zo midden in de stad en al eeuwenoud. We lopen over fraaie bomenlanen en langs de vijvers komen we bij het Duurzaamheidscentrum, waar het goed uitrusten is. Langs de Noorderbegraafplaats en de Drentse Hoofdvaart wandelen we naar het centrum. Ook hier een overvloed aan horeca. Door de Gouverneurstuin, langs het Drents Museum en natuurlijk het standbeeld van Bartje lopen we terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Assen

Rob Wolfs, 17-07-2020

Bedankt voor je reactie, Marjolein. In een stedelijke omgeving gebeurt het wel vaker dat i.v.m. bouwwerkzaamheden ergens een doorgang tijdelijk is afgesloten. Het vereist dan enige creativiteit en vooral een goede kaart of nog beter een gpx-track om een oplossing te vinden. Voor het traject bij punt 6 geldt hetzelfde. Als het een coronamaatregel is, zal het ook tijdelijk zijn. Dus ik wacht er nog even mee om deze route direct af te sluiten. Ik hoor graag van volgende wandelaars hoe het verder verloopt.

Helaas deels afgesloten ivm corona

Marjolein, 17-07-2020

Mooie route, maar op dit moment helaas niet te lopen. Eerst liepen we al vast aan het eind van punt 5, waar de nieuwbouwwijk is opgerukt en de doorgang deels versperd. Door Schilpad op te zoeken in Google maps konden we verder. Waar je bij punt 6 RA moet langs bord '30' staat aangegeven dat het terrein voor publiek is gesloten. Ik vermoed ivm corona, om de bewoners veilig te kunnen laten bewegen. Het lijkt me correct de route aan te passen en tot die tijd offline te halen. Overigens is zonder de oversteek over het terrein als je de spoorbaan volgt het tunneltje ook te vinden, wel een stukje ongezellige drukke weg.

Trage Tocht Assen

WandelMaara, 08-01-2020

Dit is de eerste wandelroute die mij zo heeft weten te verrassen. Ik wist niet dat Assen zoveel bos had en dat de stadsranden zo groen waren. De rust en stilte waren zeer aangenaam en totaal onverwacht tijdens een Stadse Trage Tocht. Wil je Assen van een andere kant leren kennen? Loop dan zeker deze wandeling.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info