Trage Tocht Austerlitz

Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput en De Krakeling

Trage Tocht Austerlitz
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Austerlitz

 • Startadres:

  Beauforthuis
  Woudenbergseweg 70
  3711 AB Austerlitz

 • Coördinaten:

  52°5’16” N   5°18’10” E

Een onvervalste boswandeling, zo kun je Trage Tocht Austerlitz wel noemen. Bij het Beauforthuis steken we de provinciale weg over en dan laten we het asfalt 14 km achter ons. In het bos worden we voortdurend getrakteerd op mooie lanen, leuke doorkijkjes, heideveldjes en bijzondere plekken met historische betekenis. Meest bijzonder is natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Vanuit het dichte bos staan we ineens op een ronde, open vlakte met een enorme grassige pyramide in het midden. Als eerbetoon aan Napoleon liet de Franse generaal Marmont in 1804 dit indrukwekkende monument bouwen. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de piramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. Ook in het vervolg van de tocht komen we bijzonderheden van de Franse tijd tegen. Bij de Put van Wallenberg heeft de Franse hugenoot d'Amblé geprobeerd om de gigantische heide te ontginnen. Je ziet er de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Verderop gaat de tocht langs de Kozakkenput, gegraven door de Frans-Bataafse troepen om de paarden te laven. Het zijn deze bijzonderheden die deze boswandeling zijn charme geven, net als de vele heideveldjes langs het pad.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie Joke

Rutger Burgers, 19-02-2020

Dank je wel Joke voor je kritische check. Je suggestie heb ik overgenomen.

Routebeschrijving

Joke Van den Berg, 18-02-2020

Vandaag deze mooie wandeling gelopen en speciaal gelet op de routebeschrijving. Deze klopt nog helemaal. Alleen de beschrijving in de eerste zin van punt 2 zou iets duidelijker kunnen. Als er zou staan: 'Ga direct rechtsaf op het onverharde pad naast het schelpenpad', dan voorkom je dat mensen het schelpenpad oversteken én de onverharde weg en dan schuin naar rechts het bos in gaan. Verder hebben we weer genoten van deze prachtige tocht. Dank voor het uitzetten van zoveel mooie trage tochten, wij zijn enthousiaste gebruikers ervan en vertellen het graag door aan anderen.

Routebeschrijving

Rutger Burgers, 05-02-2020

Beste Rita, jammer dat je niet uit de voeten kon met de routebeschrijving. En vooral dat hierdoor het plezier in de wandeling verdween. De beschrijving is met het oog op onze nieuwe Utrecht-wandelgids begin vorig jaar gecontroleerd en is afgelopen december nog eens gecheckt en waar nodig bijgesteld door een zeer ervaren wandelaar. Bij een volgende inspectieronde zullen we deze route opnieuw onder de loep nemen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Beauforthuis

Woudenbergseweg 70

3711 AB Austerlitz

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info