Trage Tocht Austerlitz

Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput en De Krakeling

Trage Tocht Austerlitz
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Austerlitz

 • Startadres:

  Beauforthuis
  Woudenbergseweg 70
  3711 AB Austerlitz

 • Coördinaten:

  52°5’16” N   5°18’10” E

Een onvervalste boswandeling, zo kun je Trage Tocht Austerlitz wel noemen. Bij het Beauforthuis steken we de provinciale weg over en dan laten we het asfalt 14 km achter ons. In het bos worden we voortdurend getrakteerd op mooie lanen, leuke doorkijkjes, heideveldjes en bijzondere plekken met historische betekenis. Meest bijzonder is natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Vanuit het dichte bos staan we ineens op een ronde, open vlakte met een enorme grassige pyramide in het midden. Als eerbetoon aan Napoleon liet de Franse generaal Marmont in 1804 dit indrukwekkende monument bouwen. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de piramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. Ook in het vervolg van de tocht komen we bijzonderheden van de Franse tijd tegen. Bij de Put van Wallenberg heeft de Franse hugenoot d'Amblé geprobeerd om de gigantische heide te ontginnen. Je ziet er de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Verderop gaat de tocht langs de Kozakkenput, gegraven door de Frans-Bataafse troepen om de paarden te laven. Het zijn deze bijzonderheden die deze boswandeling zijn charme geven, net als de vele heideveldjes langs het pad.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Beschrijving correct

Rutger Burgers, 22-10-2020

Naar aanleiding van de vorige reactie: de routebeschrijving is december vorig jaar door een zeer ervaren routecontroleur nagelopen. Toen zijn verschillende verbeteringen overgenomen. Daarom houden we voorlopig de bestaande beschrijving aan. In een volgende inspectieronde zullen we de tekst nog eens kritisch bekijken.

Trage tocht Austerlitz

G.H. Bonestroo, 22-10-2020

Vandaag hebben we met mooi weer deze prachtige tocht gelopen. Het is een erg gevarieerde tocht met onderweg heideveldjes, mooie bomenlanen en natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Graag lopen we trage tochten omdat we hierbij de ervaring hebben dat deze erg goed gedocumenteerd zijn. Er is een kaartje, prima tekst en de gps-track. Zonder navigatie lijkt me dat er bij deze trage tocht mensen verdwalen. Eenmaal een misser gemaakt en het is lastig om de route weer te kunnen vinden. In de routebeschrijving wordt er nog al eens gesproken over een driesprong, terwijl er vaak sprake is van een weg van links of rechts. Ook wordt einde weg aangeduid als een driesprong Ik ervaar het niet als er eenduidig. Direct al bij begin van de wandeling is het beter te vermelden: loop vanaf de parkeerplaats terug naar de provinciale weg en ga op het fiestpad rechtsaf. Nu staat er rechtdoor? Zo nu en dan is er de tekst ga op een driesprong rechtdoor. Beter is houd dan rechts aan (of natuurlijk links) Bij 10, de 11e regel. 'splitsing direct daarna rechts aanhouden' moet zijn links aanhouden. Bijvoorbeeld de eerste regel bij 6). Aan het eind op een driesprong voor een weide linksaf, bospad. Dit is gewoon einde pad. Bij 6) 'bospad met aarden wal aan de linkerhand. Een ATB-route kruis en het pad omhoog volgen.' Het is beter om dit aan te passen in: bospad en voor ATB-route rechtsaf en een aarden wal aan de linkerhand. Daarna een ATB-route kruisen en het pad omhoog volgen. Ook is er de tekst bij 5), de 9e regel. Je passeert een wal met daaromheen een diepe put. Het lijkt me beter een diepe put met daaromheen een wal. Ook komt nogal vaak de tekst voor 'mul' zandpad voor. Deze toevoeging is echt niet nodig en wij hebben het niet als mul ervaren. Ik hoop alleen maar dat de wandelaars van deze prachtige route kunnen genieten zonder te verdwalen.

Reactie Joke

Rutger Burgers, 19-02-2020

Dank je wel Joke voor je kritische check. Je suggestie heb ik overgenomen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Beauforthuis

Woudenbergseweg 70

3711 AB Austerlitz

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info