Trage Tocht Austerlitz

Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput en De Krakeling

Trage Tocht Austerlitz
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Austerlitz

 • Startadres:

  Beauforthuis
  Woudenbergseweg 70
  3711 AB Austerlitz

 • Coördinaten:

  52°5’16” N   5°18’10” E

Een onvervalste boswandeling, zo kun je Trage Tocht Austerlitz wel noemen. Bij het Beauforthuis steken we de provinciale weg over en dan laten we het asfalt 14 km achter ons. In het bos worden we voortdurend getrakteerd op mooie lanen, leuke doorkijkjes, heideveldjes en bijzondere plekken met historische betekenis. Meest bijzonder is natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Vanuit het dichte bos staan we ineens op een ronde, open vlakte met een enorme grassige pyramide in het midden. Als eerbetoon aan Napoleon liet de Franse generaal Marmont in 1804 dit indrukwekkende monument bouwen. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de piramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. Ook in het vervolg van de tocht komen we bijzonderheden van de Franse tijd tegen. Bij de Put van Wallenberg heeft de Franse hugenoot d'Amblé geprobeerd om de gigantische heide te ontginnen. Je ziet er de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Verderop gaat de tocht langs de Kozakkenput, gegraven door de Frans-Bataafse troepen om de paarden te laven. Het zijn deze bijzonderheden die deze boswandeling zijn charme geven, net als de vele heideveldjes langs het pad.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Y-splitsing

Rutger Burgers, 14-09-2019

Hetty, jammer dat de wandeling uitliep op een teleurstelling. Een beschrijving in het bos is altijd lastig, bij gebrek aan oriëntatiepunten. Ik vrees dat je de Y-splitsing niet herkend hebt, want als ik tekst en kaart naloop klopt het precies. De route is een tijdje geleden nog door kritische tekstlezers nagelopen omdat de route wordt opgenomen in het Trage Tochten gidsje voor Utrecht. Hopelijk een volgende keer beter.

Teleurstelling

Hetty Baas-Koopman, 14-09-2019

Vandaag vanaf het Beaufort huis begonnen aan de trage tocht Austerlitz. Deze tocht begint heel mooi. Vanaf punt 1 de route gevolgd totdat we bij de Y-splitsing kwamen waar we rechtdoor moesten. Maar daar kan je dus niet rechtdoor, je moet de weg of naar rechts, of naar links volgen. Als je rechtdoor loopt, loop je tegen een bosrand aan waar je niet verder kunt. Geprobeerd zowel linksaf als rechtsaf de route te vervolgen maar helaas kwamen niet meer op de juiste route. Teleurgesteld maar teruggelopen naar het Beaufort huis en daar ter plekke een nieuwe wandeling gestart (een uitgeprinte wandelroute kun je daar meenemen) en toen maar naar de Pyramide van Austerlitz gewandeld.

TT Austerlitz

Kees van de Haar, 10-05-2018

Gisteren deze tocht met GPS met mijn wandelmaatje Petra gelopen. Wij komen uit deze omgeving en kennen het gebied goed. Het is een prachtige tocht en hebben erg genoten. Wij zijn begonnen bij de Pyramide van Austerlitz. Wij hebben een tussenstop gemaakt bij het Beauforthuis. Dan heb je het grootste gedeelte van de wandeling er al opzitten. Na het nuttigen van een lunch bij het Beauforthuis, hebben wij de laatste km's naar de Pyramide van Austerlitz voltooid. Ik kan iedereen deze tocht aanraden!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Beauforthuis

Woudenbergseweg 70

3711 AB Austerlitz

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info