Trage Tocht Austerlitz

Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput en De Krakeling

Trage Tocht Austerlitz
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Austerlitz

 • Startadres:

  Beauforthuis
  Woudenbergseweg 70
  3711 AB Austerlitz

 • Coördinaten:

  52°5’16” N   5°18’10” E

Een onvervalste boswandeling, zo kun je Trage Tocht Austerlitz wel noemen. Bij het Beauforthuis steken we de provinciale weg over en dan laten we het asfalt 14 km achter ons. In het bos worden we voortdurend getrakteerd op mooie lanen, leuke doorkijkjes, heideveldjes en bijzondere plekken met historische betekenis. Meest bijzonder is natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Vanuit het dichte bos staan we ineens op een ronde, open vlakte met een enorme grassige pyramide in het midden. Als eerbetoon aan Napoleon liet de Franse generaal Marmont in 1804 dit indrukwekkende monument bouwen. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de piramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. Ook in het vervolg van de tocht komen we bijzonderheden van de Franse tijd tegen. Bij de Put van Wallenberg heeft de Franse hugenoot d'Amblé geprobeerd om de gigantische heide te ontginnen. Je ziet er de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Verderop gaat de tocht langs de Kozakkenput, gegraven door de Frans-Bataafse troepen om de paarden te laven. Het zijn deze bijzonderheden die deze boswandeling zijn charme geven, net als de vele heideveldjes langs het pad.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie 17-12

Rutger Burgers, 17-12-2019

Dank je wel Fred voor de kritische check van de route en de beschrijving. De verbeteringen zijn verwerkt. De drukte bij het Beauforthuis is vooral op zonnige zondagen. In dat geval kun je ook parkeren bij de parkeerplaats Franse Put van Staatsbosbeheer. We nemen de P op in het kaartje.

Pracht wandeling

Fred Den Hertog, 17-12-2019

Een wandeling in een historisch interessant gebied. Wij konden onze auto niet kwijt bij het Beauforthuis dus aan de overzijde geparkeerd. Let op hier gelden parkeerverboden en daar wordt streng op gecontroleerd. Wij zijn vanaf deze parkeerplaats naar het weiland gelopen en links langs de slagboom gegaan. Daarna de eerste weg rechts en langs het weiland rechts aanhouden. Je loopt dan richting van de Provincialeweg en ongeveer 30 meter voor deze weg ga je scherp naar links het bos in. Daarna kan je de route verder volgen. Een hele interessante wandeling langs meerdere Franse Putten, gegraven door de Fransen op zoek naar drinkwater. Verder oude bossen en mooie doorkijkjes. Aan het eind nog even kort achter het veld met menig zweetdruppel van onze voetbalinternationals. Een top route en absoluut eentje om in ieder seizoen te lopen. O ja een groot deel van dit gebied is open als losloopgebied voor honden. Let op er zijn ook stukken waar de hond aan de lijn moet.

Y-splitsing

Rutger Burgers, 14-09-2019

Hetty, jammer dat de wandeling uitliep op een teleurstelling. Een beschrijving in het bos is altijd lastig, bij gebrek aan oriëntatiepunten. Ik vrees dat je de Y-splitsing niet herkend hebt, want als ik tekst en kaart naloop klopt het precies. De route is een tijdje geleden nog door kritische tekstlezers nagelopen omdat de route wordt opgenomen in het Trage Tochten gidsje voor Utrecht. Hopelijk een volgende keer beter.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Beauforthuis

Woudenbergseweg 70

3711 AB Austerlitz

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info