Trage Tocht Austerlitz

Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput en De Krakeling

Trage Tocht Austerlitz
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Austerlitz

 • Startadres:

  Beauforthuis
  Woudenbergseweg 70
  3711 AB Austerlitz

 • Coördinaten:

  52°5’16” N   5°18’10” E

Een onvervalste boswandeling, zo kun je Trage Tocht Austerlitz wel noemen. Bij het Beauforthuis steken we de provinciale weg over en dan laten we het asfalt 14 km achter ons. In het bos worden we voortdurend getrakteerd op mooie lanen, leuke doorkijkjes, heideveldjes en bijzondere plekken met historische betekenis. Meest bijzonder is natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Vanuit het dichte bos staan we ineens op een ronde, open vlakte met een enorme grassige pyramide in het midden. Als eerbetoon aan Napoleon liet de Franse generaal Marmont in 1804 dit indrukwekkende monument bouwen. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de piramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. Ook in het vervolg van de tocht komen we bijzonderheden van de Franse tijd tegen. Bij de Put van Wallenberg heeft de Franse hugenoot d'Amblé geprobeerd om de gigantische heide te ontginnen. Je ziet er de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Verderop gaat de tocht langs de Kozakkenput, gegraven door de Frans-Bataafse troepen om de paarden te laven. Het zijn deze bijzonderheden die deze boswandeling zijn charme geven, net als de vele heideveldjes langs het pad.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Austerlitz

Jan van den Bunt, 04-02-2021

Vandaag, samen met Gerrit, deze mooie en perfect beschreven wandeling gelopen. We hebben zelfs niet één keer getwijfeld en vinden het dan ook een beetje overdreven wat voorgangers van ons hebben gemeld. Onderweg genoten van de honderden vinken die we zagen. Al met al was het weer een topdag.

Stilte

Annemieke de Bruin, 16-12-2020

Zaterdag 12 december hebben we deze mooie wandeling gemaakt. Mooie tocht. Het indrukwekkendste is de hoorbare stilte tijdens het grootste deel van de wandeling, terwijl er echt wel andere wandelaars op pad waren. Theater-café Beaufort heeft een leuke en lekkere to go. Het warme druivensap is een ware aanrader! De parkeerplaats is daardoor wat kleiner. Als je bij de parkeerplaats van punt 2 start valt deze horeca op een mooi moment in de tocht.

Schitterend in heidetijd en herfst!

Frank van der Meer, 16-11-2020

Schitterende boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug bij Austerlitz. De herfst heeft vandaag z'n hoogtepunt bereikt en verwelkomt de wandelaar met ware kleurexplosies. Statige eiken- en beukenlanen wisselen stuivertje met kruip-door-sluip-door-paadjes. Je wandelt over heidevelden en komt langs historische plekken uit de Franse tijd, zoals de Pyramide en de Kozakkenput. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttausterlitz

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Beauforthuis

Woudenbergseweg 70

3711 AB Austerlitz

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info