Trage Tocht Bakkeveen

Bakkeveensterduinen, It Mandefjild en Heide van Allartsoog

Trage Tocht Bakkeveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Bakkeveen

 • Startadres:

  Plaza De Kolk
  Foarwurkerwei 11
  9243 JZ Bakkeveen

 • Coördinaten:

  53°4’51” N   6°15’18” E

We maken een mooie, niet al te lange wandeling vanuit het Friese Bakkeveen over licht heuvelachtige heidevelden op een oude zandverstuiving. Bij de Bakkeveensterduinen komen we in het begin nog aardig wat mensen tegen, maar verderop het Mandefjild wordt het steeds rustiger. Na een korte aanloop door het dorp met veel horeca langs de route kunnen we aan de rand van het natuurgebied bij de uitkijktoren het weidse natuurgebied overzien. De zandduinen zijn voornamelijk begroeid met struikheide en als de hei in augustus bloeit is dat natuurlijk extra mooi. Verderop lopen we langs de randen van de heidevelden It Mandefjild en Allartsoog. Langs bosranden, over bomenlanen en brede houtwallen. Hier grazen Drentse heideschapen om de boel kort te houden. Aan de rand van het natuurgebied ligt de schaapskooi. Bij Nieuw Allartsoog lopen we even parallel aan een bijzondere holle weg. Halverwege de route komen we bij het trefpunt van de drie noordelijke provincies bij horeca en we zien daar het 1 kilometer lange restant van een middeleeuwse landweer. De route vervolgt een stukje door bosstroken langs een monument voor verzetsstrijders en gaat weer richting heidevelden. We passeren twee pingoruïnes, de Poepedobbe en de Harmsdobbe. Over een mooi paadje in de bosrand keren we terug naar Bakkeveen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Martha

Rob Wolfs, 17-03-2020

Beste Martha, bedankt voor je reactie en je nauwgezette aanwijzingen om de tekst aan te passen. Tekst is aangepast.

Klaphekjes weg

Martha van den Heerik, 17-03-2020

Afgelopen maandag 9 maart 2020 hebben wij deze mooie route gelopen met prachtig zonnig weer, op 1 pittige bui na. Allereerst is er natuurlijk extreem veel regen gevallen de afgelopen weken, hierdoor moesten we een aantal keer omlopen/struinen in verband met ondergelopen paden. Dit was geen belemmering voor het volgen van de route, gelukkig. Hier een paar veranderingen op de route: - bij punt 2 staat in het laatste stuk 'Dit pad volgen tot het eind. Hier ga je je rechtsaf door een klaphekje'. Dit klaphekje is er niet meer. Je loopt nu gewoon door naar de Y-splitsing. - bij punt 4 staat 'Door het klaphekje en schuin rechts aanhouden over het open veld in de richting van een paaltje met gele kop'. Dit paaltje is nu een plank met een klein geel rondje, dat zie je dus niet. Beter 'in de richting van het volgende klaphek'. Dat zie je namelijk wel heel goed. - ook bij punt 4 staat stukje verder 'Bij houten hek aan je linkerhand ga je linksaf door het klaphek en je volgt het bospaadje'. Dit klaphek staat er niet meer, nu staat er een klaphek recht vooruit. Beter: voor het klaphek ga je linksaf en volg je het bospaadje'. Dat was het, we hebben een heerlijke wandeling gemaakt door een prachtig gebied!!

TT Bakkeveen

Rob Wolfs, 23-01-2019

Twee paadjes over de hei waren afgesloten. De route is aangepast en gecontroleerd, met dank aan Wandelaar Con.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bospaviljoen Bakkeveen

Mjûmster Wei 16c

9243 SK Bakkeveen

Dorpscafé de Brink

Weverswal 5

9243 JL Bakkeveen

Plaza De Kolk

Foarwurkerwei 11

9243 JZ Bakkeveen

Recreatiecentrum Dúndelle

Mjumster Wei 16

9243 SK Bakkeveen

Restaurant De Drie Provinciën

Bakkeveenseweg 15

9343 TB Een-West

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info