Trage Tocht Bakkeveen

Bakkeveensterduinen, It Mandefjild en Heide van Allartsoog

Trage Tocht Bakkeveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Bakkeveen

 • Startadres:

  Plaza De Kolk
  Foarwurkerwei 11
  9243 JZ Bakkeveen

 • Coördinaten:

  53°4’51” N   6°15’18” E

We maken een mooie, niet al te lange wandeling vanuit het Friese Bakkeveen over licht heuvelachtige heidevelden op een oude zandverstuiving. Bij de Bakkeveensterduinen komen we in het begin nog aardig wat mensen tegen, maar verderop het Mandefjild wordt het steeds rustiger. Na een korte aanloop door het dorp met veel horeca langs de route kunnen we aan de rand van het natuurgebied bij de uitkijktoren het weidse natuurgebied overzien. De zandduinen zijn voornamelijk begroeid met struikheide en als de hei in augustus bloeit is dat natuurlijk extra mooi. Verderop lopen we langs de randen van de heidevelden It Mandefjild en Allartsoog. Langs bosranden, over bomenlanen en brede houtwallen. Hier grazen Drentse heideschapen om de boel kort te houden. Aan de rand van het natuurgebied ligt de schaapskooi. Bij Nieuw Allartsoog lopen we even parallel aan een bijzondere holle weg. Halverwege de route komen we bij het trefpunt van de drie noordelijke provincies bij horeca en we zien daar het 1 kilometer lange restant van een middeleeuwse landweer. De route vervolgt een stukje door bosstroken langs een monument voor verzetsstrijders en gaat weer richting heidevelden. We passeren twee pingoruïnes, de Poepedobbe en de Harmsdobbe. Over een mooi paadje in de bosrand keren we terug naar Bakkeveen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Bakkeveen

Rob Wolfs, 22-09-2020

Deze route is na afsluiting van paden over de hei weer aangepast. Met dank aan Wandelaar Con! Tekst en kaarten zijn nu actueel.

TT Bakkeveen

Rob Wolfs, 12-09-2020

Dank voor de aanvullende toelichting. Ik ga de route voorlopig afsluiten.

Wijzigingen

A.J. van der Werf, 12-09-2020

Beste Rob Wolfs, We hebben met een inwoner van Bakkeveen gesproken en sinds een maand is alles veranderd en de route over de heide met de klaphekjes is afgesloten. de route met de trappen daar is niet meer toegankelijk. we zijn om het heideveld heen gelopen en konden nergens het volgende knooppunt vinden. groet van A.J. van der Werf

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bospaviljoen Bakkeveen

Mjûmster Wei 16c

9243 SK Bakkeveen

Dorpscafé de Brink

Weverswal 5

9243 JL Bakkeveen

Plaza De Kolk

Foarwurkerwei 11

9243 JZ Bakkeveen

Recreatiecentrum Dúndelle

Mjumster Wei 16

9243 SK Bakkeveen

Restaurant De Drie Provinciën

Bakkeveenseweg 15

9343 TB Een-West

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info