Trage Tocht Beek-Ubbergen

Elyzeese Velden, Hengstdal en Duivelsberg

Trage Tocht Beek-Ubbergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Beek (Gld)

 • Startadres:

  bushalte Verbindingsweg, Beek
  Verbindingsweg
  Beek

 • Coördinaten:

  51°49’53” N   5°55’27” E

We maken een mooie afwisselende wandeling in het binnenste buitenland van het Rijk van Nijmegen rondom Beek, Ubbergen, de rand van Nijmegen en Berg en Dal met als toetje een stukje door de Ooijpolder. Beek was vroeger in verband met het zachte water dat hier volop stroomt een dorp met veel wasserijen. Op het eerste deel van de tocht wandelen we in de Heerlijkheid Beek met z'n fameuze Elyzeese Velden, 'verblijf voor de gelukzaligen'. Het gaat steeds op en neer, stevig klimmen en dalen is het motto van deze route. Langs de randen van Ubbergen en Berg en Dal passeren we regelmatig grote villa's en landhuizen. Na het oversteken van de Ubbergse Holleweg maakt de route een rondje om het Kops Plateau, waar zich 2000 jaar geleden een strategisch gelegen Romeins legerkamp bevond. Via een Nijmeegse woonwijk komen we bij het Hengstdal, een stadsrandpareltje in een erosiedal dat in de laatste ijstijd is uitgesleten door smeltwater. De route vervolgt over bospaden langs Boterberg en Stollenberg. Dan een wat minder stuk langs de Oude Kleefsebaan en door een woonwijk. Gelukkig wordt dat weer ruimschoots vergoed door mooie wandelpaden langs de Holthurnsche Hof en Holdeurn naar de Duivelsberg met magnifieke uitzichtpunten. We dalen af en op het laatste deel van de route lopen we door het platte landschap van de Ooijpolder langs Wylerbergmeer en over boerenlandpaden langs de wetering Het Meer terug naar Beek.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Peter van Vliet

Rob Wolfs, 08-07-2018

Beste Peter, bedankt voor je aanvullingen. Ik ga je opmerkingen verwerken in de tekst.

Trage Tocht Beek Ubbergen

Peter van Vliet, 07-07-2018

bij punt 3.: het zijn geen knoteiken, maar knotlinden. Bij punt 5.: geen dubbele rijen eiken, maar, wederom, linden. Voorts bij punt 5.: trap, weg en een infobord: weg en infobord zijn vanaf het wandelpad (althans zomers) niet te zien, ik liep de trap voorbij omdat de andere herkenningspunten niet zichtbaar waren. Bij punt 6.: naambordje Leeuwerikweg is er niet daar waar 't voor het eerst genoemd wordt, je hebt niks aan die aanwijzing. Een werkelijk prachtige wandeling, ik heb van begin tot eind genoten van het afwisselende landschap.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie - landgoedhotel Holthurnsche Hof

Zevenheuvelenweg 48A

6571 CK Berg en Dal

Hotel-café Sous les Eglises

Rijksstraatweg 124

6573 DD Beek Ubbergen

Pannenkoekenboerderij De Duivelsberg

Duivelsberg 1

6572 BE Berg en Dal

Pannenkoekenrestaurant De Heksendans

Oude Kleefsebaan 425

6572 AZ Berg en Dal

Restaurant Tante Koosje

Berg en Dalseweg 359

6522 CK Nijmegen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info