Trage Tocht Bergen

Het Oude Hof, Bergerbosch en De Kerf

Trage Tocht Bergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bergen (NH)

 • Startadres:

  bushalte Plein, Bergen (NH)
  Plein
  Bergen (NH)

 • Coördinaten:

  52°40’12” N   4°42’5” E

Vanuit het sfeervolle kunstenaarsdorp Bergen maken we een gestrekte rondwandeling door de duinen richting Bergen aan Zee, met onderweg van alles wat. Tijdens de gevarieerde wandeling passeren we om te beginnen de Ruïnekerk, die al in de Tachtigjarige Oorlog te midden van het strijdtoneel lag. We lopen het villadorp uit door de geometrische tuinen van Landgoed Het Hof. Na het oversteken van de Eeuwigelaan pikken we het tracé op van de voormalige tram tussen Bergen en Bergen aan Zee. Je herkent het tracé aan de rechte lijn van het pad en wat verderop aan de diepe uitgraving in het duin. In het duingebied van waterbedrijf PWN worden heideveldjes en stuifzanden afgewisseld door grillige eikenbosjes. Zo dichtbij zee wordt het 'kreupelhout' niet hoger. Over het strand wandelen we vanaf Bergen aan Zee naar De Kerf. Hier werd in 1997 een gat in de eerste duinenrij gegraven, zodat bij springtij en storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen. Door het samenspel van stuivend zand en zeewater is hier een fraai stuk nieuwe natuur ontstaan. Direct achter De Kerf lopen we de naaldbossen van Staatsbosbeheer in. Vrijwel nergens in Nederland zie je een donker bos zo dicht bij zee. Het werd hier rond 1900 op grote schaal aangeplant voor de houtproductie. Op de paden terug naar Bergen verandert het beeld voortdurend. Verrassend tot het eind!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Schitterend!

Frank van der Meer, 11-01-2018

Schitterende wandeling door het mooiste duingebied van Nederland en omstreken. Hier vind je de allerbreedste duinen van ons land. Op deze Trage Tocht geniet je van begin tot eind van spannende zandpaadjes door bos en heide, van eindeloos strand en van het sfeervolle kunstenaarsdorp Bergen. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttbergen

Reactie op Gerrit

Rutger Burgers, 10-07-2017

Dank voor je reactie. Goede suggestie van die bankjesnummers. Ik zal kijken of ik die nog toe kan voegen (heb ik elders in gebied PWN wel gedaan). Vr. gr. Rutger Burgers

Trage Tocht Bergen

Gerrit Meeuwsen, 08-07-2017

Een hele leuke wandeling voerend door zeer afwisselend landschap van dennenbossen en loofbossen tot heideveldjes (die helaas nog niet in bloei stonden) en zandverstuivingen. Voor ieder wat wils, in het begin wat zoekwerk, hadden daar beter de banknummers kunnen gebruiken. Het stuk over het strand maar niet gedaan ivm fysieke problemen, mooi de route door het duin genomen langs bank Be7 wat met al die heidevelden ook schitterend was. Zal deze route vast ng weleens gaan doen, een echte aanrader .

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Museumcafé Kranenburgh

Hoflaan 26

1861 CR Bergen (NH)

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info