Trage Tocht Bergen

Het Oude Hof, Bergerbosch en De Kerf

Trage Tocht Bergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bergen (NH)

 • Startadres:

  bushalte Plein, Bergen (NH)
  Plein
  Bergen (NH)

 • Coördinaten:

  52°40’12” N   4°42’5” E

Vanuit het sfeervolle kunstenaarsdorp Bergen maken we een gestrekte rondwandeling door de duinen richting Bergen aan Zee, met onderweg van alles wat. Tijdens de gevarieerde wandeling passeren we om te beginnen de Ruïnekerk, die al in de Tachtigjarige Oorlog te midden van het strijdtoneel lag. We lopen het villadorp uit door de geometrische tuinen van Landgoed Het Hof. Na het oversteken van de Eeuwigelaan pikken we het tracé op van de voormalige tram tussen Bergen en Bergen aan Zee. Je herkent het tracé aan de rechte lijn van het pad en wat verderop aan de diepe uitgraving in het duin. In het duingebied van waterbedrijf PWN worden heideveldjes en stuifzanden afgewisseld door grillige eikenbosjes. Zo dichtbij zee wordt het 'kreupelhout' niet hoger. Over het strand wandelen we vanaf Bergen aan Zee naar De Kerf. Hier werd in 1997 een gat in de eerste duinenrij gegraven, zodat bij springtij en storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen. Door het samenspel van stuivend zand en zeewater is hier een fraai stuk nieuwe natuur ontstaan. Direct achter De Kerf lopen we de naaldbossen van Staatsbosbeheer in. Vrijwel nergens in Nederland zie je een donker bos zo dicht bij zee. Het werd hier rond 1900 op grote schaal aangeplant voor de houtproductie. Op de paden terug naar Bergen verandert het beeld voortdurend. Verrassend tot het eind!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie Jan Henk

Rutger Burgers, 08-07-2020

Dank je wel voor je opmerkingen Jan Henk. Ik pas het aan.

Prachtig

Jan Henk van der Jan Henk van der Kolk, 06-07-2020

Prachtige route. Een absolute aanrader. 2 opmerkingen: onder 2: Het moet zijn: het Han Bergerpad ipv het Hamburgerspad en onder 7 betreft het bankje BB 8 ipv BW 8

Genoten

Heleen en Jos, 08-06-2020

De auto parkeren op de parkeerplaats aan de Uilenvangersweg was ideaal. Bedankt voor de tip! Het eerste stuk van de route was druk met mountainbikers, we moesten vaak aan de kant springen. En dat op een vroege maandagmorgen. Maar het werd al snel rustiger. Ook op het strand was het niet druk. Er stond een sraf windje, dus heerlijk uitgewaaid. Prachtige wolkenluchten. Na het strand werd het zonniger, warmer en pittig zo door het mulle zand. Bij punt 7 waren we even het spoor bijster, de plas links was geen plas meer, maar droog. Dan nog kwamen we na het oversteken van het klinkerweggetje niet goed uit. Gelukkig konden we de route op de zandverstuiving weer hervatten. In het gezellige centrum van Bergen een terrasje gepakt. Fijn, dat kan weer sinds 1 juni. Daarna nog een stukje door het bos terug naar de auto. Punt 2: Hamburgerspad = Han Burgerspad:) Heerlijke dag gehad in Bergen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Museumcafé Kranenburgh

Hoflaan 26

1861 CR Bergen (NH)

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info