Trage Tocht Bergen

Het Oude Hof, Bergerbosch en De Kerf

Trage Tocht Bergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bergen (NH)

 • Startadres:

  bushalte Plein, Bergen (NH)
  Plein
  Bergen (NH)

 • Coördinaten:

  52°40’12” N   4°42’5” E

Vanuit het sfeervolle kunstenaarsdorp Bergen maken we een gestrekte rondwandeling door de duinen richting Bergen aan Zee, met onderweg van alles wat. Tijdens de gevarieerde wandeling passeren we om te beginnen de Ruïnekerk, die al in de Tachtigjarige Oorlog te midden van het strijdtoneel lag. We lopen het villadorp uit door de geometrische tuinen van Landgoed Het Hof. Na het oversteken van de Eeuwigelaan pikken we het tracé op van de voormalige tram tussen Bergen en Bergen aan Zee. Je herkent het tracé aan de rechte lijn van het pad en wat verderop aan de diepe uitgraving in het duin. In het duingebied van waterbedrijf PWN worden heideveldjes en stuifzanden afgewisseld door grillige eikenbosjes. Zo dichtbij zee wordt het 'kreupelhout' niet hoger. Over het strand wandelen we vanaf Bergen aan Zee naar De Kerf. Hier werd in 1997 een gat in de eerste duinenrij gegraven, zodat bij springtij en storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen. Door het samenspel van stuivend zand en zeewater is hier een fraai stuk nieuwe natuur ontstaan. Direct achter De Kerf lopen we de naaldbossen van Staatsbosbeheer in. Vrijwel nergens in Nederland zie je een donker bos zo dicht bij zee. Het werd hier rond 1900 op grote schaal aangeplant voor de houtproductie. Op de paden terug naar Bergen verandert het beeld voortdurend. Verrassend tot het eind!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisselende prachtige wandeling

Hannah Bouma, 19-08-2019

Gisteren deze prachtige tocht gelopen met m'n zus en we vonden m allebei heel erg fijn en afwisselend. Bos, duin, strand en bloeiende hei, echt geweldig en volop genieten. Starten en eindigen in het leuke plaatsje Bergen waar je lekker op een terrasje koffie kunt drinken. Echt een aanrader.

Heerlijke wandeling

Pje noorman, 15-06-2019

Deze heerlijke wandeling begon dinsdag in de regen in Bergen We liepen naar het VVV om een duinkaart voor deze dag te kopen. Helaas vertelde ons een 'bijzondere dame ' dat het VVV en het museum Kranenborgh'' gesloten was. Of we even naar het restaurant Duinzicht richting Schoorl wilden lopen.... Dat schoot mij een beetje in het verkeerde keelgat. Een duinkaart met een stempel moet toch niet zo moeilijk zijn!! Dan maar in de regen naar het restaurant. Daarna zaten we niet op de route van onze wandeling. Het heeft even gekost voordat we dat hadden gevonden. Het gebied is echt prachtig en we hebben zalig gelopen. Gelukkig kregen we in de middag een zalig zonnetje erbij.

Schitterend!

Frank van der Meer, 11-01-2018

Schitterende wandeling door het mooiste duingebied van Nederland en omstreken. Hier vind je de allerbreedste duinen van ons land. Op deze Trage Tocht geniet je van begin tot eind van spannende zandpaadjes door bos en heide, van eindeloos strand en van het sfeervolle kunstenaarsdorp Bergen. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttbergen

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Museumcafé Kranenburgh

Hoflaan 26

1861 CR Bergen (NH)

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info