Trage Tocht Bergen

Het Oude Hof, Bergerbosch en De Kerf

Versiedatum: 19-12-2022

Door de laagte in de duinenrij bij De KerfOude Prinsweg BergenPoel in de binnenduinenDennenbos aan zeeZicht vanaf duin bij De KerfUitzicht vanaf duin bij De Kerftussen Bergen aan Zee en De KerfBergen aan ZeeLangs het tramtracť tussen Bergen en Bergen aan ZeeHet Oude HofRuinekerk
16 KM
Start:

bushalte Plein, Bergen (NH)

Details

Vanuit het sfeervolle kunstenaarsdorp Bergen maken we een gestrekte rondwandeling door de duinen richting Bergen aan Zee, met onderweg van alles wat. Tijdens de gevarieerde wandeling passeren we om te beginnen de Ru√Įnekerk, die al in de Tachtigjarige Oorlog te midden van het strijdtoneel lag. We lopen het villadorp uit door de geometrische tuinen van Landgoed Het Hof. Na het oversteken van de Eeuwigelaan pikken we het trac√© op van de voormalige tram tussen Bergen en Bergen aan Zee. Je herkent het trac√© aan de rechte lijn van het pad en wat verderop aan de diepe uitgraving in het duin. In het duingebied van waterbedrijf PWN worden heideveldjes en stuifzanden afgewisseld door grillige eikenbosjes. Zo dichtbij zee wordt het 'kreupelhout' niet hoger. Over het strand wandelen we vanaf Bergen aan Zee naar De Kerf. Hier werd in 1997 een gat in de eerste duinenrij gegraven, zodat bij springtij en storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen. Door het samenspel van stuivend zand en zeewater is hier een fraai stuk nieuwe natuur ontstaan. Direct achter De Kerf lopen we de naaldbossen van Staatsbosbeheer in. Vrijwel nergens in Nederland zie je een donker bos zo dicht bij zee. Het werd hier rond 1900 op grote schaal aangeplant voor de houtproductie. Op de paden terug naar Bergen verandert het beeld voortdurend. Verrassend tot het eind!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: Voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een toegangsbewijs (dagkaart 2,00 euro) bij de VVV-post in Museum Kranenborgh (ma gesloten) of bij de kaartautomaat aan de Uilenvangersweg. Ook kun je online een kaartje kopen (www.pwn.nl).

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info