Trage Tocht Borkel

Malpie, Venbergen en Dommeldal

Trage Tocht Borkel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Borkel

 • Startadres:

  eetcafé De Woeste Hoeve
  Mgr. Kuypersplein 6
  5556 VS Borkel & Schaft

 • Coördinaten:

  51°17’53” N   5°26’36” E

We maken een mooie langwerpige lus rondom natuurgebied De Malpie tussen Valkenswaard en Borkel. Met als belangrijkste ingrediënten bos, heide en vennen. Borkel is met horeca, bus en parkeerplaats een goed uitgangspunt voor deze tocht. Langs de bosrand en open velden lopen we naar de bossen van de Borkelse Heide, tot ca. 1950 nog echt heideveld en daarna bebost voor de mijnindustrie. Het voormalige productiebos verandert langzamerhand in loofbos. We komen aan de rand van het uitgestrekte open heideveld met stuifzand en vennen. In dit gebied zijn veel libellen en vlinders te zien en met name het gentiaanblauwtje wordt hier gekoesterd. We lopen over de hei langs de rand van het Grote Malpieven en verderop langs het Pastoorsven naar de Venbergse Watermolen, die voor het eerst werd vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster uit Postel. De tweede helft van de wandeling staat meer in het teken van de Dommel en het Dommeldal. Na een mooi pad langs het Molenven en de Malpieberg lopen we weliswaar in bos of aan de heiderand, maar steeds dichtbij de Dommel met uitkijkpunten over het water. Verderop wandelen we richting Borkel door een meer open Dommeldal met ruige graslanden. We kruisen de rivier twee keer en lopen even parallel aan het water. In Borkel passeren we de bijzondere witte molen St. Antonius Abt, een windmolen uit 1865.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Borkel

Rob Wolfs, 26-03-2019

Bedankt voor je reactie, Will. Goed om te horen dat de route is bevallen. Ik heb juist bewust gekozen voor de start in Borkel, omdat daar OV komt. Bovendien kun je nu halverwege de route bij de molen lunchen.

Aanpassing route

Will Lodewijks, 25-03-2019

Hele mooie en afwisselende route. In Borkel heb je twee goede lunchmogelijkheden. Als je de route begint bij de Venbergse molen ( kp 84 bij omschrijving punt 3) ben je in Borkel op de helft, en is een lekkere lunch welkom. Verder moet bij punt 2 Kp 60 vervangen worden door kp 90. en is het beter om daarna bij kp 7 WEL het schuine pad te nemen omdat het smalle kronkelpaadje heel moeilijk te vinden is. Dan op de splitsing rechtsaf (volgens omschrijving) wel een aanrader...

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info