Trage Tocht Boswachterij Odoorn

Poolshoogte en Schapenpark

Trage Tocht Boswachterij Odoorn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Odoorn

 • Startadres:

  theehuis Poolshoogte
  Boswachter Meelkerlaan 5
  7873 TE Odoorn

 • Coördinaten:

  52°52’21” N   6°48’58” E

We maken een mooie wandeling op de Drentse Hondsrug in en om boswachterij Odoorn. We lopen al snel langs de uitkijktoren Poolshoogte. De toren is 18 meter hoog en staat bovenop een heuvel die 38 meter boven NAP staat. Vroeger stond hier een brandtoren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Ten tijde van de ontginning van het gebied als bos kon vanaf de toren 'poolshoogte' genomen worden hoe de jonge aanplant er voorstond. Nu hebben we bovenop de toren een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. We lopen alweer snel het bos uit om een rondje aan de noordkant van de boswachterij te maken op de overgang naar het boerenland, een begrazingsgebied met lage eikenbomen. Op de terugweg komen we langs het ven Katteveen. In de boswachterij Odoorn hebben inheemse bomen zoals eik, grove den en berk voorrang. In de bosrand langs het Odoornerveld volgen we een fraaie lange eikenlaan. In 1972 waaide een groot stuk van het bos om door een hevige storm. De ene helft is opnieuw bebost. De andere helft wordt begraasd door heideschapen en heeft nu de naam Schapenpark. Hier wordt een halfopen landschap ontwikkeld met heide en jeneverbessen. Midden over het veld loopt een mooie keienweg omzoomd door beuken. Langs de ijsbaan Schoonmeer die middenin het bos ligt keren we terug naar theehuis Poolshoogte.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Genieten.

Steef Huiberts, 09-06-2021

Een prachtige tocht met een prima routebeschrijving! We hebben genoten.

Trage Tocht boswachterij Odoorn

Rob Wolfs, 27-07-2018

De route is gecontroleerd en de beschrijving is flink bijgewerkt. Alle nummers van stenen en paaltjes met markeringen die genoemd worden in de tekst zijn nu weer up-to-date, met grote dank aan vrijwilliger Con.

Gecontroleerd

Con FromThe Mountain, 15-07-2018

Vandaag deze route gecontroleerd en ja er zijn helaas wat nrs op de stenen fout. Ook hier en daar wat onduidelijkheden of ontbrekende/gewijzigde markeringspunten. Nadat ik alle wijzigingen heb verwerkt moet het wat duidelijker worden hoop ik. Verder een hele mooie route in ern schitterend gebied.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theehuis Poolshoogte

Boswachter Meelkerlaan 5

7873 TE Odoorn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info