Trage Tocht Brunssumerheide

Schrieversheide, Sigrano groeve en Heksenberg

Trage Tocht Brunssumerheide
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Heerlen

 • Startadres:

  parkeerplaats Kamperheideweg
  Kamperheideweg
  6414 AL Heerlen

 • Coördinaten:

  50°55’8” N   5°58’48” E

We maken een niet al te lange, maar mooie wandeling over de Brunssumer- en Schrieversheide. De heuvelachtige bossen en heidevelden zijn in dit deel van Zuid-Limburg een groene, natuurlijke oase met rondom het verstedelijkte stenen gebied van Brunssum, Hoensbroek, Heerlen en Landgraaf. Op een mooie dag zijn we hier dan ook niet alleen om te genieten van de mooie omgeving. Maar dat maakt het wandelplezier er niet minder om. We komen al snel bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met uitvoerige informatie over de omgeving. Vlakbij het centrum ligt de schaapskooi met een kudde Schoonebeker schapen, die hier de heide begrazen. Het eerste deel van de tocht lopen we vooral over heuvelachtige heidevelden, langs vennetjes en door bos. We kruisen de Roode Beek. Verderop vervolgt de route op de rand van bos en boerenland. Bijzonder imposant is het traject langs de grote Sigrano groeve en de zandzuiginstallaties. Hier wordt zilverzand gewonnen, grondstof voor de glasindustrie. Tot slot bekimmen we de Heksenberg en dalen weer af naar ons beginpunt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Parkeren

J.Th.Goverts, 11-05-2016

Als parkeerplaats wordt vermeld: Kamperheideweg in Heerlen. Dit gaf bij mij veel problemen in het navigatiesysteem. De beste parkeerplek is het parkeerterrein van het Bezoekerscentum van Natuurmonumenten. Het adres daarvan is Schaapskooiweg 99 , 6414EL Heerlen Overigens een fraai landschap. Erg druk vlakbij Bezoekerscentrum, maar daarna volop stilte en ruimte.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Schrieversheide

Schaapskooiweg 99

6414 EL Heerlen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info