Trage Tocht Burloër Venn

Borkense Baan, Wooldse Veen en Burloër Venn

Trage Tocht Burloër Venn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Winterswijk Woold

 • Startadres:

  sportvelden Burlo
  Vennweg
  Burlo (D)

 • Coördinaten:

  51°54’18” N   6°46’34” E

Deze wandeling op de grens van Nederland en Duitsland begint in het Duitse Burlo ten zuidoosten van Winterswijk. We wandelen langs een voormalige spoorbaan richting Nederland. De Borkense Baan, het oude enkelspoor tussen Winterswijk en het Duitse Borken, is tegenwoordig natuurreservaat. Tot 1955 was de Borkense Baan belangrijk voor de aanvoer van Duitse steenkool. We volgen een prachtige route door het Winterswijkse boerenlandschap. Via de Groene Grens komen we weer terug in Duitsland en lopen door een stukje van het grensoverschrijdende veengebied (buiten het broedseizoen, anders volgen we een variant langs de rand van het gebied). Het Wooldse Veen en het Burloërvenn vormen samen een stukje oerlandschap en een nat gebied, dat met behulp van een met plastic gedichte dijk nat wordt gehouden. Aan beide zijden van de grens werd vroeger turf afgegraven. Het oude verveningspatroon van veenputten en -dijken is nog goed zichtbaar. In de veenputten vormt zich opnieuw hoogveen met specifieke plantensoorten als zonnedauw en lavendelheide. Op de veendijken groeien berken.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op CA Steenis

Rob Wolfs, 26-10-2020

Bedankt voor uw reactie. Ik heb het percentage gecontroleerd en aangepast. In de pdf staat nu ook een kaartje met nummers.

(On)verhard

CA van Steenis, 25-10-2020

De routebeschrijving was zoals altijd uitstekend. Aan het genoemde percentage verhard (5%) twijfelen we. Dat zou namelijk totaal slechts 600 m aan klinkers en asfalt zijn. Het leek ons eerder 25%. Verder zou het fijn zijn als er op het kaartje ook de nummers uit de tekst zouden staan, zoals bij veel Trage Tochten het geval is.

Genieten

Gerrit Munneke, 15-07-2020

Op 14 juli 2020 deze wandeling gemaakt op basis van de gedownloade GPS tracks. Hierdoor volop kunnen genieten van de mooie route waarbij het begin en het eind het meest varieerden. Bijzonder om te zien dat de spoorlijn al weer geheel overwoekerd is door de natuur. In middendeel wat erg lange rechte stukken die ik persoonlijk minder mooi vind. Jammer dat de regen de laatste kilometers ons vergezelde.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info