Trage Tocht Burloër Venn

Wandeling rond grensoverschrijdend veengebied

Trage Tocht Burloër Venn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Winterswijk Woold

 • Startadres:

  sportvelden Burlo
  Vennweg
  Burlo (D)

 • Coördinaten:

  51°54’18” N   6°46’34” E

Deze wandeling op de grens van Nederland en Duitsland begint in het Duitse Burlo ten zuidoosten van Winterswijk. We wandelen langs een voormalige spoorbaan richting Nederland. De Borkense Baan, het oude enkelspoor tussen Winterswijk en het Duitse Borken, is tegenwoordig natuurreservaat. Tot 1955 was de Borkense Baan belangrijk voor de aanvoer van Duitse steenkool. We volgen een prachtige route door het Winterswijkse boerenlandschap. Via de Groene Grens komen we weer terug in Duitsland en lopen door een stukje van het grensoverschrijdende veengebied (buiten het broedseizoen, anders volgen we een variant langs de rand van het gebied). Het Wooldse Veen en het Burloërvenn vormen samen een stukje oerlandschap en een nat gebied, dat met behulp van een met plastic gedichte dijk nat wordt gehouden. Aan beide zijden van de grens werd vroeger turf afgegraven. Het oude verveningspatroon van veenputten en -dijken is nog goed zichtbaar. In de veenputten vormt zich opnieuw hoogveen met specifieke plantensoorten als zonnedauw en lavendelheide. Op de veendijken groeien berken.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Genieten

Gerrit Munneke, 15-07-2020

Op 14 juli 2020 deze wandeling gemaakt op basis van de gedownloade GPS tracks. Hierdoor volop kunnen genieten van de mooie route waarbij het begin en het eind het meest varieerden. Bijzonder om te zien dat de spoorlijn al weer geheel overwoekerd is door de natuur. In middendeel wat erg lange rechte stukken die ik persoonlijk minder mooi vind. Jammer dat de regen de laatste kilometers ons vergezelde.

3-11 in de zon

Gerrit-Jan van den Berg, 03-11-2018

Het is zo verrassend om even de grens over te gaan, gisteren Gildehaus vandaag Burlo. Top wandelingen langs volledig onbekende plekjes, mooie vennen even langs het oude spoor, mooie veengebieden. Echt een topper Rob. Wij hebben koffie gedronken bij de kiosk op de rotonde, ziet er in onze Nederlandse ogen niet heel mooi uit maar de koffie is top en gaat smorgens al heel vroeg open.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info