Trage Tocht Buurse

Buurserveen, Het Rutbeek en Buurserzand

Trage Tocht Buurse
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Buurse

 • Startadres:

  RK kerk Buurse
  Broekheurnerweg 46
  7481 PZ Buurse

 • Coördinaten:

  52°8’44” N   6°49’50” E

Buurse ligt in Twente ten zuiden van Enschede aan de rand van Nederland bij de Duitse grens. Deze wandeling heeft drie verschillende gezichten. De eerste helft komen we door het halfopen Twentse boerenland, halverwege gaat de route langs recreatieplas Het Rutbeek en het laatste stuk wandelen we door het bijzondere natuurgebied Buurserzand. Dit heidelandschap bleef gespaard van ontginning, omdat de familie van Heek het gebruikte als jachtgebied en het in 1929 aan Natuurmonumenten schonk. Kenmerkend voor het Buurserzand is de ondoordringbare keileemlaag in de bodem. Bijzonder zijn de typisch Twentse boerderij 'Bommelas' en de honderd vijftig jaar oude jeneverbesstruiken. Op de heidevelden groeien zowel dopheide (vooral de nattere gedeelten) en struikheide op de drogere bulten. Een Duitse schaapskudde uit het naburige Zwillbrock komt hier enkele maanden per jaar de boel weer kaalvreten.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Gerard

Rob Wolfs, 09-11-2019

Bedankt voor je reactie. Bij iedere wandeling staat aangegeven of een hond wel of niet mee mag. Het gaat dan om de route zelf. Of honden wel of niet welkom zijn in een horeca of bezoekerscentrum vind ik niet relevant.

Natuurmonumenten

Gerald ter Harmsel, 09-11-2019

Vandaag een mooie route gelopen,na 10km aangekomen bij de wakel om koffie en thee te drinken. Bij aankomst word er tegen ons verteld dat wij niet met onze hond naar binnen mogen,wij vinden het wel raar dat je bij een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten niet met een hond naar binnen mag en het ook niet aangegeven was.wij hebben dus buiten onze kop koffie en thee op moeten drinken. Ik neem aan dat er toch veel meer mensen met een hond een route lopen en onderweg ook wel wat willen drinken,ze moeten dat wel aangeven in de route.Voor de rest een mooie wandeling.

TT Buurse

Wilco Meinen, 23-02-2019

Op deze prachtige dag deze mooie afwisselende tocht gelopen.De omschrijving was perfect en het hoogtepunt was het buurserzand en je kon mooi in het zonnetje zitten bij het infocentrum de Wakel met wat lekkers bij de chocomel. Ook de Rutbeek was prachtig !

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Winkelman

Broekheurnerweg 52

7481 PZ Buurse

Informatiecentrum Buurserzand

Stendermolenweg 9

7481 PR Haaksbergen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info