Trage Tocht de Mortel

Grotelse Heide, Esperloop en Kranebraken

Versiedatum: 14-05-2024

Hier kun je de route even niet verder, dus terug en rechtsom verderop weer op de route.
16 KM
Start:

H. Antonius Abt kerk, De Mortel

Details

We maken een mooie en vooral rustige wandeling in de Brabantse Peel vanuit het kerkdorp De Mortel. Door bos en boerenland tussen Gemert en Bakel. Start is bij de katholieke kerk Sint Antonius Abt, gebouwd in 1904 naar een ontwerp van Caspar Franssen. Na een kronkelend pad tussen de velden passeren we al snel de eerste langgevelboerderijen die tegenwoordig merendeels omgebouwd zijn tot woonboerderijen. De Grotelse Heide is een typisch ontginningsbos met veel naaldbomen, maar door de afwisseling met open graslanden en bomenlanen nergens saai. Bijzonder is de 128 meter hoge KPN-zendmast, ook wel Mortelse Toren, die we tijdens deze wandeling steeds weer boven het landschap zien uittorenen. Hoogtepunt is het smalle wandelpaadje langs de verrassend kronkelende heidebeek Esperloop. Deze met kwel gevoede 'bronbeek' op de rand van de Peelrandbreuk is het leefgebied van de gewone bronlibel. De Snelle Loop is wat rechter, maar ook fraai. De brede zandpaden of karrensporen door het Brabantse boerenland voeren ons langs diverse boerderijen en buurtschappen met klinkende namen als Speurgt, Grotel, Tereyken, Milschot en Ren. Aan de rand van Gemert lopen we over de Kromstraat langs een bijzondere hoekgevelboerderij en langs langgevels die een lange historie hebben. De Oude Bakelsedijk brengt ons langs de eeuwenoude akkers Hooge en Lage Kranebraken weer terug naar De Mortel.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: een deel van de route langs de beek kan erg nat zijn. Voor dat geval hebben we een alternatief opgenomen, zie de blauwe lijn op de kaart.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

routecontrole mei 2024

Rutger Burgers, 14-05-2024

Deze wandeling is onlangs nagelopen. De routebeschrijving is op een aantal punten bijgewerkt. Het pad langs de Esperloop is helaas nog steeds niet...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info