Trage Tocht Diepenveen

Landgoederen Rande en Kranenkamp

Trage Tocht Diepenveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Diepenveen

 • Startadres:

  Kerkplein Diepenveen
  Kerkplein
  7431 EE Diepenveen

 • Coördinaten:

  52°17’32” N   6°8’35” E

In dit deel van het IJsseldal tussen Deventer en Olst liggen nog diverse landgoederen die het landschap een afwisselend karakter geven. We wandelen over landgoed Rande langs kronkelpaadjes en vijvers. Het ontwerp van de parkaanleg is van de hand van J.D. Zocher. Aan de oostkant van Diepenveen voert de route ons door het Kolkbos en over brede bomenlanen tussen de velden door de voormalige marke Tjoene. De marke was vroeger eigendom van een gemeenschap van boeren. Op landgoed Kranenkamp lopen we over fraaie oude lanen door een slingerbos met heuveltjes, beken en vijvers. Waar de naam vandaan komt is niet bekend. Mogelijk zijn hier ooit kraanvogels neergestreken en heeft het landgoed daar zijn naam aan te danken. Voorzover bekend dateert het landgoed uit 1600. Een eeuw later werd een begin gemaakt met de bouw van een landhuis en de aanleg van een wandelpark in Engelse landschapsstijl. De Soestwetering werd al in de 12e eeuw gegraven om het natte gebied te ontwateren. De wetering vervult ook nu nog een belangrijke functie bij de regulering van het waterpeil in Salland. De watergang is onlangs opnieuw ingericht met meer natuurlijke, glooiende oevers en overloopgebieden om overtollig water te bergen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Yvonne van Kouwen

Rob Wolfs, 01-05-2017

Beste Yvonne, fijn dat je van de wandeling genoten hebt. De afstand volgens mijn gps-apparaat is secuur 16 km en niet meer. Heb wel eens vaker gelezen dat Endomondo andere afstanden aangeeft. De opmerking over lange verharde stukken kan ik niet helemaal plaatsen. Op een wandeling van 16 km vind ik ca. 2,5 km verhard niet veel. Het is natuurlijk het mooist als dat ook een beetje gespreid is.

Veel afwisseling

Yvonne van Kouwen, 30-04-2017

Vandaag deze mooie wandeling gelopen. Weidse vergezichten en veel afwisseling, we hebben genoten. Enig minpuntje vinden wij, dat er toch wel wat lange verharde stukken in zitten, maar dat heeft de pret niet mogen drukken. Ik vraag me alleen wel af of de afstand klopt? Volgens mij is de afstand 18 km (volgens Endomondo).

Wederom prachtig

Geerten Groenland, 13-05-2016

Vandaag weer genoten van een mooie tocht in deze regio. Veel afwisseling, mooie omgeving, en ook nog halverwege leuk adres (NuNu) om even te pauzeren. Tijdens deze wandeling volop natuur, geen megastallen of industrieterreintjes. Wij konden nog wel over het spoor (hek stond open), zoals in het boekje stond aangegeven. Routebeschrijving perfect, geen enkel moment getwijfeld.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boerderijwinkel rustpunt 't Grutterink

Schapenzandweg 2

7431 PZ Diepenveen

Brasserie NuNu

Raalterweg 22

7433 RA Schalkhaar

Brasserie Zonnig

Dorpsstraat 8

7431 CK Diepenveen

Café-restaurant NuNu

Raalterweg 22

7433 RA Schalkhaar

Hotel Gaia

Schapenzandweg 3

7431 PZ Diepenveen

Restaurant De Roetertshof

Kerkplein 6 - 7

7431 EE Diepenveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info