Trage Tocht Dieren

Hagenau en Onzalige Bossen

Trage Tocht Dieren
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Dieren

 • Startadres:

  station Dieren
  Stationsplein 5
  6953 AA Dieren

 • Coördinaten:

  52°2’38” N   6°6’11” E

We maken een stevige boswandeling in het Nationaal Park Veluwezoom. Het eerste deel van de route gaat vooral door de licht heuvelachtige beukenbossen van Hof te Dieren en van Hagenau, in 1911 een van de eerste verwervingen van Natuurmonumenten in deze omgeving. Vervolgens wandelen we door de meer geaccidenteerde dennen- en berkenbossen langs de Fagelsheide en de IJzerbaan. Dan lopen we de Onzalige Bossen in, we komen langs de Haverkist en de Carolinahoeve. De Carolinahoeve werd in 1765 in opdracht van prinses Anna van Hannover gebouwd. Omstreeks 1900 was de boerderij verpacht aan drie broers en een zuster Pruis. De broers werkten op het land en in de bossen. Vrouw Pruis, zoals ze in De Steeg werd genoemd, zorgde voor de huishouding en verkocht toen al pannenkoeken aan de waarschijnlijk schaarse wandelaars. Op het laatste deel van de wandeltocht lopen we over de voor de Veluwezoom zo kenmerkende beukenlanen tussen de Prins Willemberg, ook wel Sterrenberg genoemd (68 m) en de veertiensprong op de Carolinaberg (49 m) .

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige boswandeling

Timmer, 27-02-2019

Vandaag deze prachtige route gelopen. Wat een mooie paadjes door het bos. Mooie vergezichten (ja echt) door de prachtige beuken en eikenlanen. Overal zie je sporen van wilde zwijnen die in de aarde hebben gewroet of even lekker een modderbad hebben genomen (waarschijnlijk 's nachts). Idyllische bospaden dat wel zo uit een sprookje komt. Ook het huis de 'Haverkist' is prachtig gelegen in het bos. De beschrijving klopte overigens nog helemaal!

TT Dieren

Rob Wolfs, 12-04-2018

De route is vandaag gecontroleerd en de beschrijving is flink op de schop genomen. Hopelijk voldoet ie nu weer goed.

TT Dieren

Rob Wolfs, 02-04-2018

Landgoed Twickel en Natuurmonumenten hebben gebieden op de Veluwezoom aan se rand van Dieren uitgeruild. Rasters en klaphekken zijn verplaatst. Ik sluit de route even af tot de route gecontreerd is en de beschrijving is aangepast.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Het Schilderij

Harderwijkerweg 3

6952 AB Dieren

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info