Trage Tocht Dierense Hoogte

Hof te Dieren, Soerense Broek en Dieren Zuid

Trage Tocht Dierense Hoogte
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Dieren

 • Startadres:

  station Dieren
  Stationsplein 5
  6953 AA Dieren

 • Coördinaten:

  52°2’38” N   6°6’11” E

Deze wandelroute is volledig op de schop gegaan en hopelijk aantrekkelijker geworden. Hoe dan ook, hou er rekening mee dat de tweede helft relatief veel verhard is. We maken een afwisselende wandeling rondom Dieren, voor de helft door het bos en voor de andere helft door het meer open cultuurlandschap. Vanaf het station volgen we al snel de Oostlaan, een brede bomenlaan, langs de rand van landgoed Hof te Dieren van Twickel. We slingeren verderop door de glooiende bossen van Nationaal Park Veluwezoom. Over brede beukenlanen en smalle kronkelpaadjes. We lopen via de Geitenberg naar de bosrand en een stukje langs de rand van de bebouwing van Dieren. Even langs het spoor van de stoomtrein en de route steekt het Apeldoorns Kanaal over. We vervolgen onze tocht tussen de velden en langs de nieuwe natte natuur van het Soerense Broek richting landgoed De Bockhorst. Langs de rand van het dorp Spankeren komen we opnieuw bij het Apeldoorns Kanaal. We volgen het kanaal tot de sluis, even voor de IJssel, en lopen over de imposante sluisdeuren. Het laatste deel van de wandeling gaat door Dieren Zuid, waar we ons vergapen aan de prachtige villa's. Bij het horecaplein is het goed rusten en dan is het nog maar even terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Dierense Hoogte

Rob Wolfs, 21-09-2020

Deze wandeling is flink op de schop genomen. Op het eerste deel meer afwisseling in de paden over de Veluwezoom en op de tweede helft iets meer onverharde paden en aan het eind niet meer door de bebouwing van Dieren, maar verder langs het kanaal naar Dieren Zuid. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt.

Reactie op Heleen en Jos

Rob Wolfs, 29-06-2020

Bedankt voor jullie reactie, Heleen en Jos. Grappig, ik woon zelf al heel lang in Dieren en maakte deze route in het begin van mijn Wandelzoekpagina-avontuur. Vandaar dat er op deze wandeling eigenlijk teveel asfalt zit en ik de route al heel lang niet meer nagelopen heb. Fijn om te lezen dat jullie er toch van genoten hebben. Ik ga de correcties zsm verwerken in de tekst.

Even terug naar de roots

Heleen en Jos, 28-06-2020

Het stationsgebied is totaal veranderd. Wij herkenden nog wel het kleine stationsgebouw, waar wij altijd in de kou wachtten op de trein naar Zutphen. Maar dat was het dan ook wel. Er is een mooie, grote en gratis P & R gekomen, waar wij nu de auto parkeerden. Ook een prachtige voetgangersbrug over het spoor. Vanaf die brug linksaf de Prins Bernhardlaan aangehouden. Op de Harderwijkerweg moesten wij dan linksaf, om vervolgens aan de overkant door te kunnen steken tussen Intermezzo en Margriet. Daar konden we de route oppakken. Veel blije honden op de boslaan langs de bebouwing van Dieren. In strenge winters kwamen vroeger daar de wilde zwijnen zelfs tot aan het hek! In kopje 2 kwam de tekst niet helemaal overeen met de huidige situatie, maar we kwamen er wel uit. Het eerste klaphek is verplaatst naar rechts. Dus na het klaphek linksaf naar paddenstoel 239227. Daar rechtsaf, een brede bosweg. Vervolgens geen klaphek en bankje meer. Het wildrooster na 700 meter is afgezet en daarnaast ook geen klaphek. Je ziet het rooster nog wel liggen. Richting de vakantiehuisjes geen slagboom, maar de (mooie, nieuwe) huisjes zijn een duidelijke richtingaanwijzing. Het Apeldoorn-Dierenskanaal, leuk, daar schaatsten wij veel. Hierna volgde een landelijk gebied en verharde paden. Kopje 6: 'links aanhouden richting garages' kan worden: 'rechtdoor langs de Evangelische kerk. Ter hoogte van het voetbalveldje rechts af'. Langs het karakteristieke gebouw van de Gazellefabriek. Na meer dan 100 jaar nog steeds de trots van Dieren. En wie had er nou niet als kind een Pietje Pelle van Gazelle! Aansluitend een biertje en een lunch in het Carolinapark op het rerras van de Oranjerie. Leuke route en een fijne wandeldag gehad!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Het Schilderij

Harderwijkerweg 3

6952 AB Dieren

Eeterij De Jutberg

De Jutberg 78

6957 DP Laag Soeren

Rustpunt Het Loo

Kerkweg 25

6956 CG Spankeren

Rustpunt Jarno's IJs

Priesnitzlaan 23

6957 DD Laag-Soeren

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info