Trage Tocht Egmond-Binnen

Tijdelijk gesloten

Duinreservaat en jaagpad Bindervaart

Versiedatum: 11-03-2024

Paaskaarsen in Kaarsenmakerij Abdij EgmondOp de wandelbrug aan de BindervaartBoerenlandpadWaterrijkZicht op Egmond aan Zee vanaf uitzichtpunt De BleekDuinen bij De BleekWandelaars in de binnenduinenMulle zandpaden dichtbij zeeDuinakkerGraaf Dirk II en de Heilige Adelbertus op de Adelbertusakker
12 KM
Start:

kruising Sint Adelbertusweg/Herenweg, Egmond-Binnen

Details

Tijdelijk gesloten

In verband met hoog water in de duinen zijn enkele paden in deze route niet begaanbaar. We sluiten de route daarom voorlopig even af.

Als alternatief kun je Trage Tocht Groet lopen.

We lopen een gevarieerd, breed gestrekt rondje door de duinen van het Noordhollands Duinreservaat en door de polders in het Egmonder achterland. De wandeling staat in het teken van Sint Adelbertus en de Abdij van Egmond. Adelbertus was een volgeling van de heilige Willibrordus, die rond het jaar 700 door Holland en Friesland trok om de heidenen te kerstenen. Na zijn dood werd hij begraven op de plek van de Adelbertusakker, waar je aan het begin van de wandeling langs loopt. De streek kwam tweehonderd jaar later in het bezit van de graven van Holland, die aan de oorsprong stonden van de Egmonder Abdij en het Slot aan den Hoef. Voorbij de Adelbertusakker lopen we het Duinreservaat in. In de binnenduinen zien we talrijke akkertjes in de laagte. Ze herinneren aan het boerenbestaan van de Egmonders. Het binnenduinbos maakt al snel plaats voor kreupelhout en duindoorn. Vanaf de duintoppen kun je op een mooie dag hele einden kijken, vooral vanaf het 38,5m hoge duin bij De Bleek. We maken daarna een doorsteek naar de polders achter de duinen. In het voorjaar zijn de velden hier felgekleurd, want dit is het land van de bollenboeren. Je loopt door een weide naar het jaagpad aan de Bindervaart. Via een mooie houten brug volgen we dit prachtige polderpad naar de Abdij van Egmond. Een kort bezoek aan deze sacrale plek spreekt welhaast voor zich, al is het maar voor een kaarsje of een flesje Sancti Adalberti uit de kaarsenmakerij.


Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: Voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een toegangsbewijs (dagkaart euro 2,00) bij de kaartautomaat aan de route. Ook kun je online een kaartje kopen (www.pwn.nl).

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Reactie: Route afgesloten

Rutger Burgers, 11-03-2024

Dank voor je melding John. Kennelijk is de situatie hier vanaf januari nog verslechterd, want toen is de route nog gecontroleerd. We sluiten de route...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info