Trage Tocht Egmonder Jaagpaden

Schulpweg, Monnikenpad, Slot aan den Hoef

Versiedatum: 09-05-2023

16 KM
Start:

TOP Egmond Middenweg, Egmond-Binnen

Details

We wandelen een grote ronde tussen de drie Egmonden. Tijdens deze zestien kilometer lange tocht word je verrast door enorme contrasten. We wandelen over prachtige paadjes op de oude strandwal, door polders en bollenland en niet te vergeten in de glooiende jonge duinen achter de zeereep. Daartussen liggen de historische dorpskernen van Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. De Hollandse cultuurhistorie druipt er vanaf, met de verhalen van de heilige Adelbertus en de opstandige graaf van Lamoraal van Egmond. De Egmonder jaagpaden rijgen de beide dorpen aaneen. De Bindervaart is in opdracht van de monniken van de Egmonder Abdij gegraven. We pikken de vaart op bij het haventje (stet) vlakbij het klooster en volgen de kade van de eeuwenoude vaart tot we op de Hoevervaart stuiten. Na nog eens 2,5 km graspad staan we voor de slotgracht, recht voor het standbeeld van graaf Lamoraal, die zo wreed door de Spanjaarden werd vermoord. De tocht gaat verder om het slot en daarna door de dorpsduinen. Als snel staan we weer midden in de natuur van het Duinreservaat (vergeet niet een duinkaartje te kopen). We passeren enkele duinakkertjes waar de Egmonders vroeger hun piepers verbouwden en hun visnetten boetten. De route is geïnspireerd op het Monnikenpad en het Hoeverpad, twee bewegwijzerde routes die dankzij lokaal initiatief tot stand zijn gekomen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Broedseizoen: Niet toegankelijk tijdens broedseizoen 1 maart-1 juli. Eventueel kun je het alternatief via de Sint Adelbertusweg volgen, zie de kaart.
Let op: Voor het PWN-terrein koop je een toegangsbewijs (dagkaart 2,00 euro) bij de kaartautomaat aan de route. Ook kun je met je smartphone een kaartje kopen: www.pwn.nl.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info