Trage Tocht Elspeet

Landgoed Staverden

Trage Tocht Elspeet
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Elspeet

 • Startadres:

  kerk Elspeet
  Ds. Kalshovenweg
  8075 AG Elspeet

 • Coördinaten:

  52°17’32” N   5°47’12” E

Elspeet is een toeristisch dorp midden op de Veluwe. Het dorp ligt in een landbouwenclave omringd door bos en heidevelden. We wandelen vanuit het centrum van Elspeet naar de bosrand. In een halve boog lopen we langs prachtige beukenbossen om de kern van Elspeet heen en we houden steeds zicht op de kerk. Na het oversteken van de weg naar Nunspeet komen we in een stuk dennenbos. Langs de rand van bos en boerenland gaat de route verder in de richting van een groot heideveld. We lopen schuin over het heideveld naar de overkant en blijven de rand volgen. Na het oversteken van de Stakenberglaan komen we op landgoed Staverden. Het landgoed bestaat uit oud bos en cultuurland langs de Staverdense beek, met eiken- en beukenlanen en in het midden het kasteelachtige landhuis. Traditiegetrouw worden hier witte pauwen gehouden. Vroeger waren de pauwenveren voor de helm van de hertog, nu worden ze geleverd aan het provinciaal bestuur van Gelderland en in het Arnhemse provinciehuis in een vaas te kijk gezet. Na een wandeling door de prachtige tuinen van het kasteel lopen we over brede eikenlanen het landgoed af. Het laatste stuk van de route gaat over een groot heideveld terug naar Elspeet.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pracht wandeling

Fred Den Hertog, 27-11-2019

Met mooie wandelweer en een fijne afwisselende route was het weet puur genieten. Deze wandeling rond Elspeet ;laat je zien hoe je op de Veluwe binnen korte tijd kan lopen over de heide, door bossen, over landgoederen en tussen de akkers. Een heerlijke wandeling die uitstekend beschreven is.

TT Elspeet

Rob Wolfs, 26-11-2019

Deze wandeling is gecontroleerd. In de tekst zijn een paar kleine wijzigingen aangebracht. Nu weer actueel met dank aan Fred Den Hertog voor de controle.

Trage Tocht Elspeet

Willem Wandelaar, 01-05-2018

Vorige week deze mooie en afwisselende tocht gelopen. Natuur en cultuur, inclusief monumenten met een oud verhaal. Ik schreef er een blog over op : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/04/25/trage-tocht-elspeet/

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Horeca

Brouwerij De Uddelaer

Staverdenseweg 283 A

3852 NV Ermelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info