Trage Tocht Elten-Babberich

Grondstein, Halsaf en Leege Heide

Trage Tocht Elten-Babberich
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Babberich

 • Startadres:

  Eltener Markt
  Markt
  Elten (D)

 • Coördinaten:

  51°52’19” N   6°9’33” E

Bijzonder afwisselende wandeling op de overgang van Nederland en Duitsland. We wandelen vanuit het Duitse Elten via de uiterwaarden van de Oude Rijn Delta naar het Nederlandse grensdorp Babberich. In lang vervlogen tijden was Grondstein een heerlijkheid met kasteel, mooi afgebeeld op een schilderij uit 1782 van Paulus van Liender in het Rijksmuseum. Babberich kwam pas in 1816 bij Nederland, daarvoor hoorde het lange tijd bij Duitsland. We komen langs het witte landhuis ‘Halsaf', vroeger een echt kasteel. Het kasteel dankt zijn naam aan een legende over een dienstmaagd en vijf rovers, die niet veel te raden overlaat. De route vervolgt over dijkjes, door bos en langs bosranden in de richting van Elten. Onderweg hebben we steeds mooie panorama’s en vergezichten richting de hooggelegen Elterberg. Elten is aan drie kanten omgeven door Nederland. In 1948 werd het dorp ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Nederland toegewezen. Dit heeft geduurd tot augustus 1963, toen werd het weer Duits. Ook nu komen we er nog veel Nederlanders tegen. De bakker op het marktplein is op zondag geliefd.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Station Elten

Rob Wolfs, 01-09-2019

Sinds kort stopt de trein van Arnhem naar Düsseldorf ook op het nieuwe station Elten.

Leuke route

Hans Katstra, 27-04-2018

Mooie tocht en erg goed omschreven.

Boeiende wandeling

Andre2, 13-08-2016

Verrassende wandeling. Alhoewel ik wel vaker in dit gebied gewandeld heb, kwam ik toch weer op nieuwe paden. Mooie vergezichten in de uiterwaarden vooral bij het punt waar je de Oude Rijn nadert. Deze plek geeft een fantastisch mooi zicht op het water met in de verte de kerktorens van Elten. Ook paden rondom landhuis te Babberich met vijvers zijn de moeite waard. In Elten Jugenstil huizen met muurschilden met uitleg en volop horeca. Duitse boerderijen liggen in de uiterwaarden op verhogingen en zien er echt anders uit dan in Nederland. Tip: Begin de wandeling in Babberich bij punt 3. Daar kun je heel dichtbij met Nederlands OV komen. Bovendien heb je dan halverwege een leuke pauze in Elten. Let op: Het Nederlandse OV-busje die door Elten komt rijdt er alleen doordeweeks!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Huis Den Dijk

Kwartiersedijk 1

6909 DH Babberich

Pannenkoekenhuis De Gelderse Poort

Dorpstraat 86

6909 AP Babberich

Restaurant 't Centrum Reijmer

Dorpstraat 78

6909 AN Babberich

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info