Trage Tocht Epe

Dijkhuizen, Renderklippen en Bervoetsbos

Trage Tocht Epe
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Epe

 • Startadres:

  VVV Epe
  Pastoor Somstraat 6
  8162 AK Epe

 • Coördinaten:

  52°20’59” N   5°59’1” E

Epe ligt aan de oostrand van de Veluwe in het overgangsgebied naar de IJsselvallei. Op het eerste deel van de route wandelen we tussen de velden door de buurtschappen Dijkhuizen en Vemde. We lopen even langs een grote enk. De min of meer ovale enk ligt hoger in het landschap en was in gebruik als gemeenschappelijke akker. Rondom de enk, op de overgang van hoog naar laag, loopt een weg waaraan de boerderijen liggen. Hierna wandelen we de bossen in en even verder vervolgt de route over de Renderklippen. Bij zo'n naam verwacht je eerder flinke rotspartijen dan een heuvelachtig heideveld. De heuvels zijn na het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, ontstaan door het opstuiven van zand. Het hele terrein wordt begraasd door een schaapskudde. De schapen houden de heide vrij van opslag, vliegdennen, berken en eiken. Op het tweede deel van de route wandelen we door het Eperholt en het Bervoetsbos. Dit zijn relatief jonge heideontginningsbossen uit het begin van de 20 eeuw.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Epe

Rob Wolfs, 08-06-2020

Ik vermoed dat er in dit gebied de afgelopen jaren veel nieuwe fietspaden bijgekomen zijn. Goede aanleiding om eens te onderzoeken of deze route verbeterd kan worden. We gaan ermee aan de slag.

Trage tocht Epe

Beppie Hermans, 07-06-2020

We hebben gisteren deze tocht gelopen. Het is een mooi gebied, maar de route was teleurstellend. Heel veel fietspad en wegen. Onverhard loop je dan alleen in de berm. Je komt nog niet aan 50 %. Als we op de adelaarsweg lopen naderen we een lang recht fietspad, terwijl links en rechts onverharde paden het bos ingaan. We hadden de route net zo goed op de fiets kunnen doen. Onze verwachting bij een wandeling van gegarandeerd onregelmatig zijn toch heel anders.

Trage Tocht Epe

Willem Wandelaar, 12-05-2020

Van het buitengebied naar het bosgebied, een mooie afwisselende wandeling in Epe en directe omgeving. Van mij mag het Sweerts de Landas-Park in een volgende editie er wel bij genomen worden. Voor een verslag van deze wandeling kun je kijken op https://willemswonderlijkewandelingen.com/2020/05/11/trage-tocht-epe/

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info