Trage Tocht Ewijk

Slot Doddendael, Waaluiterwaarden en Roodslag

Trage Tocht Ewijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Ewijk

 • Startadres:

  slot Doddendael
  Binnenweg 2
  6644 KD Ewijk

 • Coördinaten:

  51°52’36” N   5°45’13” E

We maken een prachtige wandeling in de uiterwaarden langs de Waal tussen Ewijk en Beuningen. Tegenwoordig is het hele gebied vrij toegankelijk voor wandelaars. De route start bij Slot Doddendael, een middeleeuws kasteel gebouwd rond 1330 en genoemd naar de lisdodden (ook wel bekend als sigaren) die hier in de moerassige omgeving veel voorkwamen. Doddendael is nu vooral in gebruik als restaurant voor partijen. We lopen over paadjes door dicht begroeid bos naar de Waalbandijk. En dan begint het betere struinwerk door de ruig begroeide uiterwaarden langs een geul. Soms kunnen grassen en ander groen gespuis hier flink hoog opgroeien. Plukjes grote en hoge wilgenbomen geven een bijzondere sfeer. We lopen een flink stuk parallel aan de rivier, met steeds de afwisseling van voorbijtuffende boten. Grote kans dat we na de aanlegsteiger van het pontveer naar Slijk-Ewijk in de buurt van de rivier de kuddes Rode Geuzen en Konikpaarden tegenkomen. We struinen verder naar de Waaldijk, waar we uitzicht hebben op de Moespotse Waai, een oude dijkdoorbraak. De route vervolgt onderlangs de dijkhelling, bekend om z'n uitbundige zomerse bloementapijt. Voor de afwisseling zorgt het traject door het langgerekte bos Roodslag, een hardhoutooibos met essen, eiken, iepen en wilgen. De naam verwijst naar het ijzergehalte van de bodem met roestbruine kleur. Verderop komen we door het bos van Doddendaal, een oeroud bos met zeldzame planten. Het boerenland mag niet ontbreken op deze tocht en als klapstuk brengt een majestueuze eikenlaan ons terug naar het Slot.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wat een pracht

Tychon, 26-04-2020

Op een vroege ochtend net voor de zon opkomt gestart aan deze wandeling. Het struinen langs de waal is prachtig. Het is nu overal droog en de brandnetels staan nog lekker laag. Dus volop kunnen genieten van de zon die opkomt en de omgeving. Fotoverslag antoonaandewandel.blogspot.com

TT Ewijk

Rob Wolfs, 05-12-2019

Caroline, bedankt voor je reactie. Klopt dat het in de uiterwaarden soms behoorlijk nat kan zijn, en dat geldt voor alle routes in de uiterwaarden. Ik ga kijken naar beschrijving van het beginpunt. Dat hek zal waarschijnlijk alleen in het weekend gesloten zijn, want hoort bij het terrein van een fabriek. Goed dat er in ieder geval een escape is. Bij een volgende controle passen we de route en beschrijving aan. Dan zal er ook nog een extra rondje over de Ewijkse Plaat aan de route toegevoegd worden.

Start en hek op weg

Caroline Muller, 02-12-2019

Allereerst het was een prachtige wandeling. Gisteren was het begin echter nauwelijks te lopen door drassige grond. Dit mag een vermelding hebben. Hoge schoenen/laarzen zijn dan echt nodig (wij hadden ze gelukkig aan). Het begin van de wandeling staat beschreven dat je met je rug naar de parkeerplaats moet staan. Deden wij en zijn daardoor precies de verkeerde kant op gelopen. Beter zeggen loop naar de linker achterkant van de parkeerplaats en dan door richting de rivier. Tijdens de wandeling op het punt dat je naar de fabriekspijp loopt en nadat je het houten bruggetje bent overgegaan kom je op een asfaltweg en moet die rechts omhoog. Je stuit daar op een groot afgesloten ijzeren hek. We dachten einde wandeling. Gelukkig kon je rechts via een schrikkeldraadhek om het hek heen en dan nog omlopen, dit moet worden aangepast. Vanaf de dijk zagen we dat je vermoedelijk iets eerder naar rechts had gekund en dan naar de dijk omhoog had kunnen lopen. De beschrijving nu klopt dus niet meer. Verder erg genoten!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Slot Doddendael

Binnenweg 2

6644 KD Ewijk

Het Dijkmagazijn

Dijk 41

6641 LA Beuningen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info