Trage Tocht Gorinchem

Gorinchem, Woudrichem en Loevestein

Trage Tocht Gorinchem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Gorinchem

 • Startadres:

  station Gorinchem
  Stationsweg 3
  4205 AA Gorinchem

 • Coördinaten:

  51°50’2” N   4°58’7” E

We maken een bijzondere wandeling in de Vestingdriehoek. In deze strategische driehoek vinden we veel monumenten met een militaire achtergrond. Gorinchem, Woudrichem en Loevestein werden in de Tachtigjarige Oorlog uitgebouwd tot vestingen. Vanuit deze vestingen werden belangrijke inundatiesluizen en kwetsbare rivieroevers beschermd. Afhankelijk van welke pontveren, welke watertaxi of welk voetveer we wel of niet nemen, kunnen we met deze route variëren en verschillende rondjes maken. We beginnen onze tocht over de fraaie vestingwallen van Gorinchem. Even een kleine afwijking naar de Merwede met zicht op de molen en een kleine rondgang door het historische centrum van de stad. We steken met de boot over naar Sleeuwijk. Volgt een mooie wandeling over graspaden door de uiterwaarden aan de zuidkant van de rivier in de richting van Woudrichem. Ook hier maken we een rondje over de vestingwallen met uitzicht op het stadje. Hierna kunnen we besluiten om met de boot terug te gaan naar Gorinchem, maar we kunnen ook nog een extra rondje Loevestein maken. Met het pontveer of met de watertaxi (of als het vaart met het voetveer) naar het kasteel. Na een bezoek aan het slot maken we eerst een kort rondje om de vesting. Daarna brengt een tweede ronde ons in een wijdere boog om Loevestein heen door een nieuw ruig natuurgebied. Terug met de boot naar Gorinchem, waar we onze tocht afsluiten met nog een laatste stuk over de vesting.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Dagje uit!

Mathilde, 23-08-2019

Wat een ontzettend leuke Trage Tocht is dit! Het voelde als een dagje uit in eigen land. Door het varen en het bezoeken van slot Loevestein werd het een verrassend leuke tocht.

3 keer varen!

Barbara Tetenberg, 17-08-2018

Het was een heerlijk dagje uit!... cultuur, natuur en waterpret in een dag. Een mooie route waar alle in zit. Kijk wel dat je genoeg tijd hebt en dat de boot ook vaart. Door de veertochten heb je gewoon heel wat meer tijd nodig, maar dat is ook quality time.

TrageTocht Gorinchem, Woudrichem en Loevesteinis

Dave van Brenk, 03-07-2017

Leuke afwisselende wandeling met boottochtjes. Door een mooi natuurgebied, de vestingssteden en een bezoek aan slot Loevestein

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen door oneindig laagland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen door oneindig laagland

Horeca

Brasserie Boven de Rivieren

Hoekeinde 24

4254 ZH Sleeuwijk

Taveerne Slot Loevestein

Loevestein 1

5307 TG Poederoijen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info