Trage Tocht Gortel-Niersen

Koninklijke Houtvesterij Het Loo

Trage Tocht Gortel-Niersen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Gortel

 • Startadres:

  parkeerplaats Boshuisweg, Gortel
  Boshuisweg
  8166 HR Gortel

 • Coördinaten:

  52°18’34” N   5°53’32” E

We maken een stevige boswandeling op de Veluwe door de Kroondomeinen tussen de enclaves Gortel en Niersen met 16 km rust en stiltegarantie. De buurtschap Gortel bestaat uit niet meer dan een vijftigtal inwoners. De bewoners hebben van oudsher een sterke binding met het koningshuis. De meeste mensen uit deze omgeving vonden werk in het Kroondomein en het koninklijk huis. Tot het eind van de 19e eeuw waren de meeste bossen en heidevelden op de Veluwe gemeenschappelijk bezit. In de jaren tussen 1900 en 1915 hebben koningin Wilhelmina en Prins Hendrik een groot bos- en heidegebied aangekocht. In 1959 schonk Wilhelmina het bezit aan de staat. Gebruik blijft echter aan de kroondrager en sindsdien was het gebied 'kroondomein'. De Koninklijke Houtvesterij is vermaard om het wild; hier leven edelherten, reeën en wilde zwijnen. Niersen wordt voor het eerst omstreeks 1335 vermeld als de 'marka Niirsen'. Vanaf de middeleeuwen combineerde men hier schapenhouderij en akkerbouw. Het gehucht Niersen is sinds 1900 niet meer groter geworden. Deze wandeling kan in de periode van 15 september t/m 25 december niet gelopen worden, dan zijn de bossen op slot. Gortel is met OV niet bereikbaar.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Gortel-Niersen

Rob Wolfs, 29-07-2020

Roland, bedankt voor je reactie. Willen volgende wandelaars ook naar dit punt kijken? Ik hoor dan graag of zij hetzelfde ervaren hebben of niet.

Favoriet

Roland MD, 26-07-2020

Vorige week heb ik deze tocht weer gelopen en het is ondertussen een favoriet geworden. Een puntje voor de beschrijving onder punt 2: daar staat 'Je neemt het eerste pad naar rechts. Je neemt nu het eerste pad naar links in de richting van een hoger gelegen stuk bos. Op driesprong daarvoor rechtsaf.' Dat eerste pad naar rechts lijkt te zijn verdwenen/dichtgemaakt. Ik heb het niet kunnen vinden. Loop je door en neem je het duidelijke eerste scherpe pad naar rechts, dan kom je op hetzelfde pad uit richting Niersen. je kan de beschrijving dan weer oppakken bij 'met het pad meebuigen naar links' etc.

100% onverhard

Roland MD, 20-04-2020

Afgelopen weekend deze heerlijke wandeling gelopen. Heel vroeg gestart en in alle rust van de mooie bossen, lange paden en uitgestrekte heidevelden kunnen genieten. En zoals ook in de routeomschrijving staat, is deze tocht echt 100% onverhard. Kroondomein Het Loo is inmiddels een persoonlijk favoriet wandelgebied geworden. En rest mij nog een vermelding voor de uitstekende beschrijving!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info