Trage Tocht Gortel-Niersen

Koninklijke Houtvesterij Het Loo

Trage Tocht Gortel-Niersen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Gortel

 • Startadres:

  parkeerplaats Boshuisweg, Gortel
  Boshuisweg
  8166 HR Gortel

 • Coördinaten:

  52°18’34” N   5°53’32” E

We maken een stevige boswandeling op de Veluwe door de Kroondomeinen tussen de enclaves Gortel en Niersen met 16 km rust en stiltegarantie. De buurtschap Gortel bestaat uit niet meer dan een vijftigtal inwoners. De bewoners hebben van oudsher een sterke binding met het koningshuis. De meeste mensen uit deze omgeving vonden werk in het Kroondomein en het koninklijk huis. Tot het eind van de 19e eeuw waren de meeste bossen en heidevelden op de Veluwe gemeenschappelijk bezit. In de jaren tussen 1900 en 1915 hebben koningin Wilhelmina en Prins Hendrik een groot bos- en heidegebied aangekocht. In 1959 schonk Wilhelmina het bezit aan de staat. Gebruik blijft echter aan de kroondrager en sindsdien was het gebied 'kroondomein'. De Koninklijke Houtvesterij is vermaard om het wild; hier leven edelherten, reeën en wilde zwijnen. Niersen wordt voor het eerst omstreeks 1335 vermeld als de 'marka Niirsen'. Vanaf de middeleeuwen combineerde men hier schapenhouderij en akkerbouw. Het gehucht Niersen is sinds 1900 niet meer groter geworden. Deze wandeling kan in de periode van 15 september t/m 25 december niet gelopen worden, dan zijn de bossen op slot. Gortel is met OV niet bereikbaar.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Gortel-Niersen

Rob Wolfs, 27-12-2019

Deze wandeling is nagelopen en gecontroleerd. De route is een klein stukje aangepast, nu over Galgenberg en langs grafheuvels. Tekst en kaarten zijn weer actueel.

Reactie op Roeland

Rob Wolfs, 09-09-2019

Beste Roeland, bedankt voor je update. Ik zal het aanpassen.

Update

Roeland Oudejans-Albers, 07-09-2019

Vorige week deze wandeling voor de tweede keer gelopen. Let wel dat de parkeerplaats die genoemd wordt is het soort 'pleintje' aan de linkerkant en niet de strook aan de rechterkant. Als je op de strook aan de overzijde van dit 'pleintje' parkeert dan zie je namelijk ook een bordje 'Kroondomein Het Loo' en ook een soort driesprong, echter is dit niet het juiste startpunt. De opmerking in de tekst (punt 1) over een driesprong dat vanwege boswerkzaamheden haast een kruizing lijkt: wat mij betreft is het momenteel een overduidelijke driesprong.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info