Trage Tocht Haarlem (stadse tocht)

De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout

Trage Tocht Haarlem (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Haarlem

 • Startadres:

  station Haarlem
  Kennemerplein 1
  2011 LR Haarlem

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°38’21” E

We wandelen in Haarlem buiten de binnenstad via groene en blauwe gangen vanuit het centrum naar buiten. Vlakbij het station lopen we het Bolwerkplantsoen in. De Bolwerken bleven over toen in de zeventiende eeuw de stadsmuren werden gesloopt. Het is nu een lieflijk park met grachtvijver. Onder het spoor door gaat het verder door het Kenaupark. Via de Garenkokerskade en een paar rustige straatjes bereiken we de Brouwersvaart. Dit kanaal werd gegraven voor de talrijke brouwerijen in de stad, want met het brakke water uit het Spaarne kon je geen goed biertje brouwen. We wandelen over een mooi pad langs de vaart de stad uit. Bij Het Wapen van Kennemerland staan we ineens aan de rand van de stad. Hier begint een prachtig laantje, dat naar de twee landgoederen in de route leidt: Duinvliet en Elswout. Staatsbosbeheer is de trotse bezitter van beide buitenplaatsen. Het moet gezegd: vooral Elswout van de rijke Amsterdamse koopman Gabriel Marcelis is een hoogstandje. Zowel het huis als de tuinen zijn een klassiek voorbeeld van de Hollandse barok. Dichtbij het enorme landhuis zie je kaarsrechte lindelanen die de grasweiden in rechte vakken verdelen. Verderop wandelen we over bemoste 'bergen' en bruggen langs lieflijke stroompjes en vijvers. Tijdens de doorsteek naar de Leidse Trekvaart komen we tot rust na al het landschapsschoon. Maar de rust is van korte duur, want het stadse tochtje gaat verder door de Haarlemmerhout. Dit is het oudste stadsbos van Nederland, dat in de Gouden Eeuw een geliefd recreatiebos was voor de welgestelden uit Haarlem en Amsterdam. We lopen rond Paviljoen Welgelegen en door de Kleine Houtstraat naar het Spaarne dichtbij de binnenstad.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Re: open

Rutger Burgers, 28-09-2020

Dank je wel Maria voor de melding. Dan kunnen we de alternatieve route er weer uit halen

Open

Maria Koekkoek, 28-09-2020

Rutger, de Kleine Zwitserse Brug was gisteren, 27 september, weer open.

Compliment/aanrader

Marjan Dekker, 14-09-2020

Prachtige afwisselende zeer goed beschreven wandeling.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Kraantje Lek

Duinlustweg 22

2051 AB Overveen

Museumcafé Thuys

Schotersingel 2

2021 GE Haarlem

Orangerie Elswout

Elswoutslaan 22

2051 AE Overveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info