Trage Tocht Haarlem (stadse tocht)

De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout

Trage Tocht Haarlem (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Haarlem

 • Startadres:

  station Haarlem
  Kennemerplein 1
  2011 LR Haarlem

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°38’21” E

We wandelen in Haarlem buiten de binnenstad via groene en blauwe gangen vanuit het centrum naar buiten. Vlakbij het station lopen we het Bolwerkplantsoen in. De Bolwerken bleven over toen in de zeventiende eeuw de stadsmuren werden gesloopt. Het is nu een lieflijk park met grachtvijver. Onder het spoor door gaat het verder door het Kenaupark. Via de Garenkokerskade en een paar rustige straatjes bereiken we de Brouwersvaart. Dit kanaal werd gegraven voor de talrijke brouwerijen in de stad, want met het brakke water uit het Spaarne kon je geen goed biertje brouwen. We wandelen over een mooi pad langs de vaart de stad uit. Bij Het Wapen van Kennemerland staan we ineens aan de rand van de stad. Hier begint een prachtig laantje, dat naar de twee landgoederen in de route leidt: Duinvliet en Elswout. Staatsbosbeheer is de trotse bezitter van beide buitenplaatsen. Het moet gezegd: vooral Elswout van de rijke Amsterdamse koopman Gabriel Marcelis is een hoogstandje. Zowel het huis als de tuinen zijn een klassiek voorbeeld van de Hollandse barok. Dichtbij het enorme landhuis zie je kaarsrechte lindelanen die de grasweiden in rechte vakken verdelen. Verderop wandelen we over bemoste 'bergen' en bruggen langs lieflijke stroompjes en vijvers. Tijdens de doorsteek naar de Leidse Trekvaart komen we tot rust na al het landschapsschoon. Maar de rust is van korte duur, want het stadse tochtje gaat verder door de Haarlemmerhout. Dit is het oudste stadsbos van Nederland, dat in de Gouden Eeuw een geliefd recreatiebos was voor de welgestelden uit Haarlem en Amsterdam. We lopen rond Paviljoen Welgelegen en door de Kleine Houtstraat naar het Spaarne dichtbij de binnenstad.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Re: lof

Rutger Burgers, 06-10-2020

Dank je wel Gijs. Altijd euk om te lezen natuurlijk.

Lof

Gijs, 06-10-2020

Het was op 3 oktober een grijze dag en het miezerde, maar toch genoten we enorm van deze route. Wat knap aangelegd, wat een schitterende afwisseling, wat veel groen en water in deze 'stadse' tocht. Echt om vaker te doen, in allerlei seizoenen en weersomstandigheden. Chapeau, Rutger!

Gps track

Yolanda, 30-09-2020

Leuke, afwisselende wandeling! alleen de gps track in Elswout is nogal verwarrend. de brug waren we gewoon overheen gegaan maar we wisten niet dat dat die Zwitserse brug was. Toen we een bordje tegenkwamen dat de brug nog gerepareerd moest worden, hebben we de track vd omleiding gelopen. deze bleek ...

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

't Wapen van Kennemerland

Ramplaan 125

2015 GV Haarlem

Theehuis De Haarlemmerhout

Hertenkamplaan 1

2012 CV Haarlem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info