Trage Tocht Harderwijk (stadse tocht)

Stadsdennen, historische Hanzestad en Wolderwijd

Trage Tocht Harderwijk (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Harderwijk

 • Startadres:

  station Harderwijk
  Stationsplein 1
  3844 KR Harderwijk

 • Coördinaten:

  52°20’” N   5°37’16” E

We maken een afwisselende wandeling door de groenblauwe gangen en het centrum van vesting- en hanzestad Harderwijk. Bij de meeste mensen bekend door Dolfinarium, Randmeer of gerookte paling. Maar wij volgen wandel- en fietspaadjes door de groene plantsoenen in de wijk Stadsdennen, die in de jaren zestig gebouwd werd aan de rand van Harderwijk. De naam verwijst naar een bos dat vroeger in de buurt lag. Na begraafplaats Elzenhof raakt de route aan de rand van Hierden. Hier nog ouderwets boerenland met verrassende doorkijkjes, houtwallen, steilrandjes en zwarte houten schuren. We ruiken de Zuiderzee en vinden bij de Glindweg sporen van de gouden rand van de Veluwe in de voormalige buurtschap Frankrijk met landgoederen als Vlierburg en Engelenburg. Langs brede singels en kruip-door-sluip-door naar het centrum van de compacte eeuwenoude binnenstad met middeleeuwse ommuring. We vergapen ons aan de poorten, de vele monumenten, lopen door het Hortuspark en smalle steegjes naar de haven met authentieke stellingmolen de Hoop uit 1778, nog steeds in gebruik als korenmolen. Eerst langs boten, horeca en strandeiland en verderop over het Zeepad hebben we kilometerslang weidse uitzichten over het Wolderwijd, een randmeer dat is ontstaan in 1967 bij de inpoldering van Zuid-Flevoland. Godfried Bomans bedacht de naam. We wandelen langs rietkragen, strandjes en zien eindeloos veel watervogels. Een laatste doorsteek door het groen tussen de bebouwing brengt ons terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Duurt te lang voordat het mooi wordt

Tika, 11-01-2020

Als echte fan van de stadse tochten vond ik deze toch echt wat minder. Pas vanaf het park voordat je het centrum binnen loopt, wordt het echt mooi: die pittoreske oude binnenstad, de stadsmuren, de haven en het Wolderwijd. Daarvoor loop je weliswaar door groenstroken, maar wordt het zicht helaas te veel bepaald door saaie wijken met lelijke flats, 'dozen' en hoogspanningsmasten of -kabels. Gelukkig in goed gezelschap gelopen en lekkere lunch gehad bij Luigi's op de markt, dus toch een heerlijke dag gehad.

Trage tocht Harderwijk

Trudi Versleijen, 04-01-2020

Genoten van deze afwisselende tocht door Harderwijk. Route beschrijving was helemaal top!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Stoppels

Stationslaan 5

3844 GA Harderwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info