Trage Tocht Heerlen (stadse tocht)

Geleenbeek, Imstenraderbos en Caumerbeek

Trage Tocht Heerlen (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Heerlen

 • Startadres:

  station Heerlen
  Stationsplein 1
  6411 NE Heerlen

 • Coördinaten:

  50°53’25” N   5°58’32” E

We maken een prachtige wandeling in Zuid-Limburg door de groene gangen van het grootstedelijke Heerlen. Voornamelijk langs de beekdalen van Geleenbeek en Caumerbeek, met een uitstapje naar het landelijk gebied rond Benzenrade, waar de hoogteverschillen het landschap nog mooier maken dan het al is. Verrassend zo snel als we de stad verlaten en gaan genieten van landgoed en kasteel Ter Worm. Over de oprijlaan langs een fraaie hoogstamfruitboomgaard en na een kijkje op het plein van het kasteel verder door de stijlvolle rococotuin, die in 2003 nauwkeurig is gereconstrueerd. Hier pikken we de Geleenbeek op, die we voorlopig blijven volgen. De beek heeft de laatste jaren op veel plaatsen z'n meanderende loop teruggekregen. Eikendermolen en Weltermolen met molenvijver zijn cultuurhistorische monumenten. Dan komen we écht buiten de stad: Benzenrade is een gehucht met fraaie kapel. Langs de Benzenraderhof, een oude boerderij gebouwd op fundamenten van een Romeinse villa, klimmen we omhoog naar het Imstenraderbos. Een oud hellingbos met mooie doorkijkjes aan de randen op de open velden en de stad in de verte. Aan de overkant van de snelweg lopen we even over de rand van een steile helling, restant van een geologische breuk. Terug de stad in volgen we steeds het dal van de kronkelende Caumerbeek, de laatste jaren al even liefdevol opnieuw ingericht. We passeren de Oliemolen en lopen het centrum in met horecapleinen en winkelstraten. Terug naar het station ziet Heerlen er hip uit!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Reactie op Marjolein

Rob Wolfs, 27-08-2020

Beste Marjolien, bedankt voor je enthousiaste reactie! Dat doet me deugd.

Prachtig!

Marjolein, 27-08-2020

Wat een aangename verrassing, deze route, na twee halfenthousiaste reviews. Ik vond de hele route mooi, ook het stuk langs de Geleenbeek. Lange broek tegen begroeiing is sowieso een goed idee en dan heb je nergens last van. Hartstikke groen en behoorlijk onverhard voor een Stadse tocht. Stukjes langs een ...

Trage tocht Heerlen

Henk Sonnemans, 08-07-2019

De eerste helft van deze tocht vond ik oninteressant vooral het lange stuk langs de Geleenbeek. Vanaf Benzenrade wordt het mooi. Een volgende keer loop ik deze route van het station tot Benzenrade en loop ik door naar het ziekenhuis en ga ik vandaar met een bus terug.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Auberge de Rousch

Kloosterkensweg 17

6419 PJ Heerlen

't Koffiehuuske

Benzenrade 2

6419 PE Heerlen

Boscafé La Diligence

Zandweg 179

6419 PK Heerlen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info