Trage Tocht Heibloem

Waterbloem, Groote Moost en Nederpeel

Trage Tocht Heibloem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Heibloem

 • Startadres:

  kerk, Heibloem
  Pater van Donstraat 4
  6089 NP Heibloem

 • Coördinaten:

  51°18’2” N   5°53’43” E

We maken vanuit het Limburgse Heibloem een mooie wandeling langs verschillende Peelrestanten. Ooit was het hier een groot moerasgebied. En dat is goed te zien als je het dorp uitloopt en de bossen van 'Waterbloem' betreedt. Die zijn weer flink nat. We lopen naar het kanaal de Noordervaart. In 1808 liet Napoleon een begin maken met het graafwerk van de Noordervaart, het 'Grand Canal du Nord': een gedeelte van de verbinding Antwerpen-Maas-Rijn. In 1853 werd de Noordervaart tot aan de Helenavaart in de gemeente Deurne op vaardiepte gegraven. Zo kon het water uit de Peel weg en werd de turf uit Helenaveen en Deurne via de beide Peelkanalen afgevoerd. De route slingert om het moerasven Groote Moost heen terug naar het kanaal. Vandaar vervolgt de tocht naar het volgende Peelrestant, de Nederpeel. We wandelen een flink stuk langs de Neerpeelbeek, vroeger een kaarsrechte beek maar nu weer flink kronkelend. Langs een fraaie voormalige kloosterboerderij komen we weer terug in Heibloem.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Mat Maessen

Rob Wolfs, 30-06-2019

Beste Mat, bedankt voor je toelichting. Ik ga je correcties en aanvullingen verwerken.

Rust en Ruimte

Mat Maessen, 29-06-2019

Deze wandeling is zeer de moeite waard voor diegene die van rust en ruimte houdt. Ik heb al vaker in dit gebied gewandeld (ik woon in de buurt) en je komt er slechts weinig wandelaars tegen. Wel was er vandaag een viswedstrijd aan de Noordervaart. Er is geen horeca in Heibloem (Route 74 is al lang gesloten!) Vandaag ontdekte ik echter een bord (na punt 4) langs de Noordervaart dat me uitnodigde om even iets van de route af te wijken en het terras van Fietsterras Stokershorst te bezoeken. Na Waterbloem, de Kleine Moost en de Grote Moost gaat deze wandelroute ook door natuurgebied de Nederpeel en daar was ik nog nooit geweest en het was een zeer prettige kennismaking. Wel goed insmeren met Deet want gedurende de tocht werd ik meermaals achtervolgd door insekten die iets van me wilden, Ik ben echter niet zo op die beesten gesteld. Ik zag verder nog een ree en diverse hazen kozen het hazenpad. Ga je heel vroeg dan is een ontmoeting met een Wild Zwijn in Waterbloem ook geen onmogelijkheid. De beschrijving is duidelijk alleen het grasland waarvan sprake is na punt 5 is momenteel een akkerveld (aardappelen).

TT Heibloem

Rob Wolfs, 24-01-2019

Deze wandeling is nagelopen en gecontroleerd. De beschrijving en kaarten zijn bijgewerkt en nu weer actueel. Met dank aan Mirjam en John Klever.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info