Trage Tocht Heino

Veldhoek, Heideblok, Raalterwoold en Landgoed 't Reelaer

Trage Tocht Heino
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Heino

 • Startadres:

  rand Heino
  Vlaminckhorstweg 38-40
  8141 GH Heino

 • Coördinaten:

  52°26’10” N   6°14’33” E

We wandelen tussen Heino en Lemelerveld op de rand van bos en boerenland. De eerste kilometers lopen we over rustige en kronkelende klinkerweggetjes omzoomd door eikenbomen in het Sallandse boerenland. De onverharde Eikenlaan neemt het over en dat voelt weldadig aan. We komen in een langgerekt bosgebied dat ook wel bekend staat als het Heideblok. Hier was vroeger een uitgestrekt heideveld. Door overbeweiding ontstonden zandverstuivingen. Deze vormden voor omringende akkers een ernstige bedreiging. Daarom zijn er dennenbossen aangeplant. We slingeren door en rond het bosgebied. Eenmaal uit het bos komen we langs de bloemrijke hooilanden van het Raalterwoold. Het gebied is bijzonder dankzij overgangen tussen natte en droge en voedselrijke en voedselarme delen. In het gebied broedt de wulp. Het laatste deel van de route wandelen we over het fraaie landgoed 't Reelaer. De eerste keer dat de naam 't Reelaer in de archieven opduikt, is in het jaar 1430. In de eeuwen die daarna volgen, verbindt een tiental adellijke families zijn naam aan 't Reelaer. Sinds 1911 is 't Reelaer in handen van de familie van Welderen. De adel blijft verbonden met 't Reelaer: de huidige bewoner heeft, net zoals zijn vader en grootvader, de titel Baron Rengers.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bosgebied 'het Heideblok'

Frits Schipper, 22-05-2020

De temperatuur is een stuk aangenamer dan gisteren op Hemelvaartsdag. Beter wandelweer zeg maar. Vanuit Heino ben je na korte tijd al in het buitengebied, lopend langs akkers en weilanden. In het begin wel lange rechte stukken, maar er is onderweg genoeg te zien. Al met al loop je toch op asfalt door een groen (boeren)landschap. En af en toe over een smal paadje over privéterrein. Echt mooi wordt de wandeling als je door het langgerekte bosgebied 'het Heideblok' wandelt. Het bospad kronkelt alle kanten op, links en rechts zie je ook nog genoeg paadjes die je kunt bewandelen. Vooral in het bos is het goed dat ik de gps bij me heb, dat maakt het vinden van de juiste weg een stuk makkelijker. Desondanks toch nog een keer het verkeerde pad opgelopen, maar ja dat krijg je als je even niet goed oplet? Na het Heideblok kom je door het Raalterwoold: een paadje langs weideland vol met bloemen en vliegende insecten. Veel insecten gezien, maar geen idee wat voor soort. Richting de watergang wordt je wel gewaarschuwd: betreden op eigen risico. Verderop liggen een aantal koeien in de wei, maar voor de tijd kan ik het bruggetje al oversteken. Na de laatste houten brug bij de bankjes even een pauze gehouden. Verderop nog een mooie wandeling over landgoed 't Reelaer. Na de voorrangsweg overgestoken te zijn en het fietstunneltje onderdoor denk je dat je bijna in Heino bent, maar er is nog een mooi zandpad met een paar bruggetjes. En even later zie je de 4 en 5 roedige hooiberg terug van het begin van de wandeling.

Uiteindelijk prachtig

Jan Henk van der Jan Henk van der Kolk, 22-09-2019

Het eerste deel kon ons minder bekoren. Zowel de ondergrond als het uitzicht op vooral veestallen. Maar hoe langer de tocht duurde, hoe mooier en afwisselender de wandeling werd. Geen enkele moeite gehad met de omschrijvingen!

TT Heino

Rob Wolfs, 21-02-2019

Deze route is op diverse onderdelen aangepast en verbeterd. Nu weer actueel met nieuwe beschrijving en nieuwe kaartjes. Met dank aan Gerrit Kok!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Horeca

Restaurant Krieghuusbelten

Krieghuisweg 19

8102 SV Raalte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info