Trage Tocht Hilversum

Hoorneboegse Heide, Einde Gooi en Zonnestraal

Trage Tocht Hilversum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Hilversum

 • Startadres:

  brasserie Zonnestraal
  Loosdrechtsebos 19
  1213 RH Hilversum

 • Coördinaten:

  52°12’1” N   5°9’14” E

Hilversum ligt aan de rand van het Gooi, dichtbij het Groene Hart. In dit grensgebied maken we een bijzonder afwisselende rondwandeling. Uitgestrekte heidevelden, mooie naaldbosjes, een oud kanaal op de rand van bos en boerenland, lange lanen omzoomd met beuken en ook nog eens een fraai stukje architectuur. Dat kun je verwachten als je de Trage Tocht Hilversum gaat lopen. Enige minpunt: op sommige dagen wordt de rust wreed door sportvliegtuigjes verstoord.
Vanaf het parkeerterrein bij Zonnestraal loop je zo de hei op. Met een omtrekkende beweging trekken we over de hei richting Hollandse Rading. Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi bereiken we het Tienhovens Kanaal op de grens van Holland en Utrecht. Vanaf de kade langs het kanaal is het puur genieten van het zicht op het lage land in Polder Achttienhoven. Door afwisselend bos gaat de tocht verder naar landgoed Zonnestraal. Het voormalige sanatorium daar is een waar pareltje in de route. De gebouwen staan symbool voor de Nieuwe Zakelijkheid van bijna honderd jaar geleden. Strak wit beton met blauwe raamkozijnen, en dat midden in de natuur! Na een aangename pauze in de gelijknamige brasserie ronden we de tocht af met enkele klassieke lanen. OV-reizigers kunnen deze Trage Tocht ook starten vanaf station Hollandse Rading.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Bagger op het pad

Carel Brendel, 05-01-2021

Zoals altijd is ook deze Trage Tocht weer prachtig en afwisselend. Bij honden-uitlaters populaire bos en hei in de buurt van Zonnestraal, totale rust op landgoed Einde Gooi aan de andere kant van de oude weg tussen Utrecht en Hilversum. Kleine tip: voorbij Hollandse Rading is flink gebaggerd in het kanaal. Je kunt de kniediepe bagger vermijden door via een hek door een stukje door een weiland te lopen. Brasserie Zonnestraal, 2,3 km voor het einde, is open voor afhaalkoffie.

Route aanpassingen

Rutger Burgers, 22-10-2020

Vanwege verkeersbeperkende maatregelen bij het startpunt (Begraafplaats Zuiderhof) hebben we het startpunt van de route verplaatst naar Zonnestraal. Tegelijk hebben we daarmee de route over de heide aangepast. De route is hiermee 1 km korter geworden.

Route aanpassing

Martha van den Heerik, 07-10-2020

Op 21-9-2020 hebben wij deze trage tocht gelopen, prachtige wandeling met schitterend weer. Kleine aanpassing in de route bij punt 6. laatste zin: Op de splitsing RECHTS (niet links) aanhouden richting Brasserie Zonnestraal (ze zijn net verhuisd). Bij punt 7. Bij de Brasserie in het Mr. H.C. Dresselhuyspaviljoen vanuit de uitgang links/rechtdoor voor het mooie gebouw met de gedraaide trap langs naar het Prof. Henri Termeulenpaviljoen (en dan de route verder oppikken).

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Zonnestraal

Loosdrechtsebos 19

1213 RH Hilversum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info