Trage Tocht Hilversum

Hoorneboegse Heide, Einde Gooi en Zonnestraal

Trage Tocht Hilversum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Hilversum

 • Startadres:

  begraafplaats Zuiderhof
  Kolhornseweg 13
  1213 RS Hilversum

 • Coördinaten:

  52°12’21” N   5°9’44” E

Hilversum ligt aan de rand van het Gooi, dichtbij het Groene Hart. In dit grensgebied maken we een bijzonder afwisselende rondwandeling. Uitgestrekte heidevelden, mooie naaldbosjes, een oud kanaal op de rand van bos en boerenland, lange lanen omzoomd met beuken en ook nog eens een fraai stukje architectuur. Dat kun je verwachten als je de Trage Tocht Hilversum gaat lopen. Enige minpunt: op sommige dagen wordt de rust wreed door sportvliegtuigjes verstoord.
Vanaf de rand van Hilversum loop je zo de hei op. Met een omtrekkende beweging trekken we over de hei richting Hollandse Rading. Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi bereiken we het Tienhovens Kanaal op de grens van Holland en Utrecht. Vanaf de kade langs het kanaal is het puur genieten van het zicht op het lage land in Polder Achttienhoven. Door afwisselend bos gaat de tocht verder naar landgoed Zonnestraal. Het voormalige sanatorium daar is een waar pareltje in de route. De gebouwen staan symbool voor de Nieuwe Zakelijkheid van bijna honderd jaar geleden. Strak wit beton met blauwe raamkozijnen, en dat midden in de natuur! Na een aangename pauze in de gelijknamige brasserie ronden we de tocht af met enkele klassieke lanen en met het hoogste punt op de Hoorneboegse Heide. OV-reizigers kunnen deze Trage Tocht ook starten vanaf station Hollandse Rading.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Route aanpassing

Martha van den Heerik, 07-10-2020

Op 21-9-2020 hebben wij deze trage tocht gelopen, prachtige wandeling met schitterend weer. Kleine aanpassing in de route bij punt 6. laatste zin: Op de splitsing RECHTS (niet links) aanhouden richting Brasserie Zonnestraal (ze zijn net verhuisd). Bij punt 7. Bij de Brasserie in het Mr. H.C. Dresselhuyspaviljoen vanuit de uitgang links/rechtdoor voor het mooie gebouw met de gedraaide trap langs naar het Prof. Henri Termeulenpaviljoen (en dan de route verder oppikken).

Reactie Annemarie

Rutger Burgers, 03-08-2020

Beste Annemarie, dank je wel voor deze kleine, maar cruciale verbetering in de tekst. Ik heb het aangepast.

Bank bij aanwijzing 2

Annemarie Guise, 21-07-2020

De bank staat op de hei. Na de paddestoel P20653, zie je de bank rechts, in de verte, voor je op de hei staan. De bank staat niet aan het fietspad. Het is eigenlijk na de paddestoel schuin rechtsaf, richting de bank op de hei. Ik heb een foto gemaakt voor wie het wil zien. Verder een prachtige wandeling!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info