Trage Tocht Hilversum

Hoorneboegse Heide, Einde Gooi en Zonnestraal

Trage Tocht Hilversum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Hilversum

 • Startadres:

  begraafplaats Zuiderhof
  Kolhornseweg 13
  1213 RS Hilversum

 • Coördinaten:

  52°12’21” N   5°9’44” E

Hilversum ligt aan de rand van het Gooi, dichtbij het Groene Hart. In dit grensgebied maken we een bijzonder afwisselende rondwandeling. Uitgestrekte heidevelden, mooie naaldbosjes, een oud kanaal op de rand van bos en boerenland, lange lanen omzoomd met beuken en ook nog eens een fraai stukje architectuur. Dat kun je verwachten als je de Trage Tocht Hilversum gaat lopen. Enige minpunt: op sommige dagen wordt de rust wreed door sportvliegtuigjes verstoord.
Vanaf de rand van Hilversum loop je zo de hei op. Met een omtrekkende beweging trekken we over de hei richting Hollandse Rading. Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi bereiken we het Tienhovens Kanaal op de grens van Holland en Utrecht. Vanaf de kade langs het kanaal is het puur genieten van het zicht op het lage land in Polder Achttienhoven. Door afwisselend bos gaat de tocht verder naar landgoed Zonnestraal. Het voormalige sanatorium daar is een waar pareltje in de route. De gebouwen staan symbool voor de Nieuwe Zakelijkheid van bijna honderd jaar geleden. Strak wit beton met blauwe raamkozijnen, en dat midden in de natuur! Na een aangename pauze in de gelijknamige brasserie ronden we de tocht af met enkele klassieke lanen en met het hoogste punt op de Hoorneboegse Heide. OV-reizigers kunnen deze Trage Tocht ook starten vanaf station Hollandse Rading.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Hilversum

Herman Hartsink, 11-08-2019

Vandaag een heel mooie afwisselende wandeling gemaakt in de omgeving van Hilversum En de Hei gaat steeds mooier kleuren Een link naar Flickr lukt helaas niet

Bos en heidewandeling

Fred Den Hertog, 21-05-2019

Een mooie afwisselende route over grote heide velden en door oude loofbossen. Mooi is het stuk langs het doodlopende kanaal met een wijds uitzicht richting Westbroek. Houd er wel rekening mee dat grote stukken aangegeven zijn als losloopgebied voor honden. Voor de hondeneigenaars een toegevoegde waarde, maar voor degenen die liever de honden aan de lijn zien iets om rekening mee te houden.

Afwisselende tocht bij Hilversum

Hans Nederpel, 15-10-2018

Deze wandeling gemaakt op een prachtige doordeweekse nazomerdag in september. Als startpunt het station Hollandsche Rading gekozen vanwaar men via een korte aanlooproute de wandelroute oppakt. Voor een randstadbewoner een korte aanreistijd op deze manier. Een aanrader is om te beginnen met koffie met taart bij lunchroom Perron Peet, ruime keuze uit voortreffelijke huisgemaakt taarten. Op de aanlooproute is nog meer horeca aanwezig. Zoals vermeld in de routebeschrijving is er veel te zien, bos, heide, boerenland en architectuur. Bloeiende heide is dit jaar schaars. Minpunt is dat op een mooie heldere dag een continu gebrom aanwezig is van sportvliegtuigjes vanwege het nabijgelegen vliegveld Hilversum. De Hoorneboegse heide is een schitterend natuurgebied, wel direct grenzend aan Hilversum en men loopt daar op een mooie dag in gezelschap van vele mede-wandelaars met vaak ( loslopende ) honden.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info