Trage Tocht Hilversum

Hoorneboegse Heide, Einde Gooi en Zonnestraal

Trage Tocht Hilversum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Hilversum

 • Startadres:

  begraafplaats Zuiderhof
  Kolhornseweg 13
  1213 RS Hilversum

 • Coördinaten:

  52°12’21” N   5°9’44” E

Hilversum ligt aan de rand van het Gooi, dichtbij het Groene Hart. In dit grensgebied maken we een bijzonder afwisselende rondwandeling. Uitgestrekte heidevelden, mooie naaldbosjes, een oud kanaal op de rand van bos en boerenland, lange lanen omzoomd met beuken en ook nog eens een fraai stukje architectuur. Dat kun je verwachten als je de Trage Tocht Hilversum gaat lopen. Enige minpunt: op sommige dagen wordt de rust wreed door sportvliegtuigjes verstoord.
Vanaf de rand van Hilversum loop je zo de hei op. Met een omtrekkende beweging trekken we over de hei richting Hollandse Rading. Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi bereiken we het Tienhovens Kanaal op de grens van Holland en Utrecht. Vanaf de kade langs het kanaal is het puur genieten van het zicht op het lage land in Polder Achttienhoven. Door afwisselend bos gaat de tocht verder naar landgoed Zonnestraal. Het voormalige sanatorium daar is een waar pareltje in de route. De gebouwen staan symbool voor de Nieuwe Zakelijkheid van bijna honderd jaar geleden. Strak wit beton met blauwe raamkozijnen, en dat midden in de natuur! Na een aangename pauze in de gelijknamige brasserie ronden we de tocht af met enkele klassieke lanen en met het hoogste punt op de Hoorneboegse Heide. OV-reizigers kunnen deze Trage Tocht ook starten vanaf station Hollandse Rading.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie Michiel

Rutger Burgers, 27-05-2020

Dat is wel een heel nare ervaring Michiel!! Hopelijk maakt je hond het nu goed. Jammer genoeg kunnen we hier als routemakers weinig aan doen. Wandelaars met hond zijn bij deze gewaarschuwd.

Hondeneigenaren; pas op

Michiel Hanswijk, 27-05-2020

Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze route probeerde en heb 'm eigenlijk uit mijn hoofd proberen te zetten, maar maar voel me nu toch wel verplicht hier nog even wat over te vermelden om leed bij andere hondeigenaren te voorkomen. Loop je deze route met je hond, wees dan erg waakzaam in het meest zuidelijke stukje van de route bij Hollandsche Rading. Hier loop je over een dijk met verschillende boerderijen. Bij één van deze boerderijen besloot een Rottweiler waakhond van z'n erf af te wandelen en mijn hond bijna aan stukken te scheuren. Wandeling direct gestaakt, en een spoedziekenhuis bezoek heeft haar net op het nippertje kunnen redden. Helaas was de eigenaar van de hond ook niet erg onder de indruk, dus al met al een waanzinnig vervelende ervaring. Ik raad hondenbezitters die trage tochten graag met hun hond lopen toch aan deze route maar even over te slaan.

Prachtige wandeling

Paul vd laar, 02-04-2020

Geboren en getogen in het Gooi maar kende dit stukje aan de rand niet. Erg gevarieerde wandeling; hei, wei en bos. Veel vogels (puttertjes gezien) in de houtsingels langs het kanaal. Bijzonder dat je zo mooi kunt wandelen in een toch dicht bebouwd stuk randstad. In deze tijd mooier dan aan de overkant van de A27 (lage vuursche bossen)

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info