Trage Tocht Hippolytushoef

Waddenzee, Vatrop, Oosterland, Wierdijk

Trage Tocht Hippolytushoef
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Hippolytushoef

 • Startadres:

  Beltstraat, Hipplytushoef
  kruising met Hoofdstraat en Koningstraat
  1777 HB Hipplytushoef

 • Coördinaten:

  52°54’20” N   4°57’38” E

Wind en zon wil je voelen als je op Wieringen rondbanjert, het landschap spreekt immers voor zichzelf op dit voormalige Waddeneiland. We gaan letterlijk de Hortop vanuit het dorpse Hippolytushoef, door meidoornhagen langs de Marskeweg naar de Waddendijk. We volgen de stoere dijk krap 6 kilometer en het gaat geen moment vervelen! Bij opkomend getij zien we het wad steeds verder krimpen. De strandlopertjes verzamelen zich op de laatste restjes zandplaat. Rond de Kleiput van Vatrop wemelt het van de visdieven en de kluten. Vanaf de dijk zien we hoe vrijwilligers van museumboerderij Jan Lont zogenaamde 'tuunwallen' hebben hersteld. Het was vroeger dé manier om met natuurlijke materialen het land af te bakenen. Dichtbij Vatrop is er ineens geen dijk meer. De zes meter hoge stuwwal biedt hier voldoende bescherming tegen de zee. De kerktoren van Oosterland steekt prachtig af tegen het glooiende land. We wandelen via het kerkpad en het Schoolpad door het minidorp. Via de Akkerweg bereiken we de Wierdijk, ooit de zuidelijke rand van het eiland. De Wieringers gebruikten in vroeger tijden zeewier om hun dijken te versterken. Het gedroogde wier pakte samen tot een harde massa, die verrassend weinig te lijden had onder afslag bij storm. Men gebruikte houten palen om de wierdijk te versterken, totdat de paalworm genadeloos toeslag. We wandelen langs en op de oude zeedijk en zien de kieviten poeren in de polderklei op het nieuwe land. Tot slot passeren we de Wieringer IJsboerderij en sjokken we het laatste eindje door het dorpsbos terug naar Hippo.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Hoge begroeiing op Wierdijk

Rutger Burgers, 03-08-2020

De Wierdijk is tot laat in het zomerseizoen lastig begaanbaar, omdat het Hoogheemraadschap ervoor kiest later te maaien. Houd tot einde zomer rekening met hoge begroeiing.

KP 74 klaphek weer open

Annemieke de Bruin, 31-07-2020

Donderdag 30/7 was het klaphek bij kp 74 weer open. Het stuk dijjk tussen kp 47 en 74 was door de hoge begroeiing nu onbegaanbaar. Even een stukje langs de N99 en meteen voorbij het laatste huis linksaf naar kp 74. Na het schelpenpad bij punt 5 vonden wij het gras op de Wierdijk ook te hoog. Een alternatieve route via de Nesseweg en de Hippolytushoeverkruisweg bracht ons toch bij de IJs- en Zuivelboerderij. Niet te versmaden!

Afsluiting

TG de Boer, 13-07-2020

ZO 12/7 bleek dat het klaphek bij kp 74 was afgesloten, waardoor de dijk hier niet langer gevolgd kon worden. Noodgedwongen het fietspad langs de drukke N99 richting Hippo gevolgd. Overigens was op het stuk dijk tussen kp 47 en kp 74 nauwelijks een pad te ontdekken door het hoge gras, zeer vermoeiend.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Mieke's eten en drinken

Rijksstraatweg 15

1777 PE Hippolytushoef

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info