Trage Tocht Hoenderloo

Spelderholt en Het Leesten

Trage Tocht Hoenderloo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Hoenderloo

 • Startadres:

  bushalte Krimweg Dorp, Hoenderloo
  Krimweg
  Hoenderloo

 • Coördinaten:

  52°7’8” N   5°53’4” E

We maken een stevige wandeling door de heuvelachtige bossen ten noorden van Hoenderloo. Het Spelderholt is nog een ruig stukje Veluwe met stuifzand en steil opgestoven heuvels, waarop grillig gevormd strubbenbos van zomer- en wintereiken groeit. De route gaat voornamelijk over brede zandwegen en af en toe over smalle kronkelpaadjes. Halverwege de wandeling komen we bij de kiosk Het Leesten, een mooi rustpunt. We wandelen over de Leesterheide weer de bossen in. Aan het eind van de wandeling komen we langs de fraaie witte dorpskerk van Heldring die werd gebouwd in 1857. Hoenderloo ontstond in de veertiger jaren van de 19e eeuw als een oase midden tussen de zandbergen. Dominee Heldring zag in 1839 tijdens een van zijn vele zwerftochten te voet over de woeste Veluwe een groepje armzalige plaggenhutten en 'ontdekte' zo Hoenderloo. Hij zag dat er geen water, geen school, geen kerk en geen wegen waren, en hij zorgde dat het er allemaal kwam.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Kleine aanpassing

Martin Honcoop, 17-02-2018

Hoi Rob, Wij hebben op zaterdag 10 februari de tocht gelopen. Mooie tocht alhoewel het laatste stuk vanaf punt 6 wat saai is. Onder punt 3 is echter iets veranderd. De houten afsluitboom en een bordje 'Rustgebied' zijn er niet meer. Wij zijn hier per ongeluk rechtdoor gelopen en aan het einde rechts gegaan. Uiteindelijk was de eerste linksaf vervolgens ook goed geweest. We zijn voor de zekerheid echter teruggelopen om het nog eens terug te kijken maar bordje was echt weg.

TT Hoenderloo

Rob Wolfs, 13-05-2017

Vanmiddag ter plekke geweest en inderdaad door plaatsing van nieuwe hekken en aanpassing van de paden was de beschrijving er niet duidelijker op geworden. Dat is nu weer hersteld. Hoop ik.

Reactie op Yvonne 2

Rob Wolfs, 07-05-2017

Bedankt Yvonne. Dan ga ik binnenkort op herhaling...

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Kiosk de Ugchelse berg

Hoenderloseweg 191

7339 GG Ugchelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info