Trage Tocht Hoenderloo

Spelderholt en Het Leesten

Trage Tocht Hoenderloo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Hoenderloo

 • Startadres:

  bushalte Krimweg Dorp, Hoenderloo
  Krimweg
  Hoenderloo

 • Coördinaten:

  52°7’8” N   5°53’4” E

We maken een stevige wandeling door de heuvelachtige bossen ten noorden van Hoenderloo. Het Spelderholt is nog een ruig stukje Veluwe met stuifzand en steil opgestoven heuvels, waarop grillig gevormd strubbenbos van zomer- en wintereiken groeit. De route gaat voornamelijk over brede zandwegen en af en toe over smalle kronkelpaadjes. Halverwege de wandeling komen we bij Brasserie Het Leesten, een mooi rustpunt. We wandelen over de Leesterheide weer de bossen in. Aan het eind van de wandeling komen we langs de fraaie witte dorpskerk van Heldring die werd gebouwd in 1857. Hoenderloo ontstond in de veertiger jaren van de 19e eeuw als een oase midden tussen de zandbergen. Dominee Heldring zag in 1839 tijdens een van zijn vele zwerftochten te voet over de woeste Veluwe een groepje armzalige plaggenhutten en 'ontdekte' zo Hoenderloo. Hij zag dat er geen water, geen school, geen kerk en geen wegen waren, en hij zorgde dat het er allemaal kwam.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Weg kwijt

Heidi Officier, 25-11-2020

deze route maandag 23 november gelopen. We konden alleen bij de beschrijving van 'het bordje Bruggelen links,' niet naar links, dus zijn we rechtdoor gegaan. We hebben geprobeert om de route weer op te pakken, maar dat ging helaas niet meer. Met google maps zijn we naar kiosk Leesten gelopen, maar ook daar konden we de route niet meer vinden via de beschrijving. Misschien een tip om de kiosk te benoemen in de beschrijving, zodat je de route ook vanaf daar weer kunt oppakken. Uiteindelijk zijn we met maps weer naar Hoenderloo terug gelopen....

Mooie tocht

T.Niesen, 09-11-2020

3e keer dat ik deze tocht loop. Blijft mooi, voordat rondom Spelderholt zijn de bossen rustig. Heide bij t'leesten blijft mooi!

Pracht boswandeling

Fred Den Hertog, 31-07-2020

Deze route met veel plezier gelopen. Mooie oude lanen en betoverende eenmanspaadjes. Jammer dat ook mountainbikers deze paadjes illegaal berijden wat soms gevaarlijke situaties kan opleveren. Maar hopen dat de lokale boswachters deze mtb-ers flink aanpakken. Deze route gaat over een van de allermooiste zandheuvelpaadjes van de Veluwe, zo on-Nederlands. Dus even opletten op de stukken die u deelt met de mtb-ers en verder vooral genieten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Horeca

Bospaviljoen 't Leesten

Hoenderloseweg 191

7339 GG Ugchelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info