Trage Tocht Hoenderloo

Spelderholt en Het Leesten

Trage Tocht Hoenderloo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Hoenderloo

 • Startadres:

  bushalte Krimweg Dorp, Hoenderloo
  Krimweg
  Hoenderloo

 • Coördinaten:

  52°7’8” N   5°53’4” E

We maken een stevige wandeling door de heuvelachtige bossen ten noorden van Hoenderloo. Het Spelderholt is nog een ruig stukje Veluwe met stuifzand en steil opgestoven heuvels, waarop grillig gevormd strubbenbos van zomer- en wintereiken groeit. De route gaat voornamelijk over brede zandwegen en af en toe over smalle kronkelpaadjes. Halverwege de wandeling komen we bij Brasserie Het Leesten, een mooi rustpunt. We wandelen over de Leesterheide weer de bossen in. Aan het eind van de wandeling komen we langs de fraaie witte dorpskerk van Heldring die werd gebouwd in 1857. Hoenderloo ontstond in de veertiger jaren van de 19e eeuw als een oase midden tussen de zandbergen. Dominee Heldring zag in 1839 tijdens een van zijn vele zwerftochten te voet over de woeste Veluwe een groepje armzalige plaggenhutten en 'ontdekte' zo Hoenderloo. Hij zag dat er geen water, geen school, geen kerk en geen wegen waren, en hij zorgde dat het er allemaal kwam.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pracht boswandeling

Fred Den Hertog, 31-07-2020

Deze route met veel plezier gelopen. Mooie oude lanen en betoverende eenmanspaadjes. Jammer dat ook mountainbikers deze paadjes illegaal berijden wat soms gevaarlijke situaties kan opleveren. Maar hopen dat de lokale boswachters deze mtb-ers flink aanpakken. Deze route gaat over een van de allermooiste zandheuvelpaadjes van de Veluwe, zo on-Nederlands. Dus even opletten op de stukken die u deelt met de mtb-ers en verder vooral genieten.

TT Hoenderloo

Rob Wolfs, 31-07-2020

Deze route is gecontroleerd. De beschrijving is bijgewerkt en aangescherpt, nu weer helemaal bij de tijd. Met dank aan Fred den Hertog!

Prachtig!

Trinke Niesen, 20-05-2020

Deze route op 31 maart gelopen. Prachtige route door de stille bossen! Wij hadden de honden mee en dan is het leuk dat je op ongeveer de helft bij omheind losloop bos komt t'Leesten in Ugchelen bent. Daar kunnen ze dan even los rennen. Vanaf daar weer terug naar Hoenderloo! Wij waren even de route kwijt op dat punt bij t'Leesten , maar dat kwam omdat we het honden bos ingingen. We hebben de route via wandel zapp app op telefoon, dus konden het snel terug vinden. Aanrader!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Horeca

Kiosk de Ugchelse berg

Hoenderloseweg 191

7339 GG Ugchelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info