Trage Tocht Hoog Buurlo

Hoog Buurlose heide, Kootwijkerzand en Radio Kootwijk

Trage Tocht Hoog Buurlo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Hoog Buurlo

 • Startadres:

  parkeerplaats Hoog Buurlo
  Kruising Turfbergweg - Hoog Buurloseweg - Alverschotenseweg
  Hoog Buurlo

 • Coördinaten:

  52°11’2” N   5°50’43” E

Een pittige, maar mooie afwisselende wandeling over de uitgestrekte Hoog Buurlose heide en het Kootwijkerzand. Je zult hier rust en stilte ervaren ? onthaasten op z'n best. Het landschap rond Hoog Buurlo is ronduit idyllisch met z'n akkers, schaapskooien en mooie lange beukenlanen. De dubbele en driedubbele beukenlanen -samen 40 km lang- zijn aangeplant rond 1880 en waren bedoeld als een netwerk van brandsingels. De oudste kaart van Hoog Buurlo stamt van iets na 1600. De wegen, de schaapskooien en de akkers hebben daarop exact dezelfde vorm als tegenwoordig. Grote kans dat je even verder op de heide de schaapskudde tegenkomt. Dagelijks vertrekt deze kudde met een herder naar de Hoogbuurloseheide. Een schaap eet per dag ongeveer 7 kg heide. Dit betekent dat een schaapskudde van 200 schapen bijna 500 ton heide opneemt; een redelijke bijdrage aan de instandhouding van heidevelden. Radio Kootwijk fungeert als een baken in de verte. Het voormalig zendstation werd in 1923 gebouwd naar een ontwerp van de architect J.M. Luthmann. Door zijn monumentale uitstraling kreeg het gebouw de bijnaam 'De Kathedraal'.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wegwijzer

Roeland Oudejans-Albers, 24-03-2020

Deze wandeling vorige week gelopen. De laatste zin van punt 2 klopt denk ik niet helemaal meer. Ik heb geen wegwijzer gezien. Dat kan aan mij liggen. Mogelijk is dit het punt (waar het asfaltpad en de zandweg langs elkaar heen kruizen) waar nu een mededeling van Staatsbosbeheer staat met de mededeling dat het pad wat het bos in gaat (wat niet bij deze wandeling hoort) vervallen is vanwege Natura 2000 keuzes. Vanaf dit bord gewoon het asfaltpad volgen en dan kom je vanzelf bij kopje 3.

Herfstwandeling

Willem Wandelaar, 15-11-2019

Deze wandeling staat hoog op mijn (denkbeeldige) lijstje. Lag het aan het prachtige weer, de heerlijke zon, de blauwe luchten, de zandpaden, de heide, de zandverstuivingen, de herfstkleuren, de geschiedenis, de uitzichten, de rust? Gooi het maar op een hoop en ga wandelen. Voor een verslag van deze wandeling kun je kijken op : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/11/08/trage-tocht-hoog-buurlo/

Trage tocht Hoog Buurlo

G. van de Vlekkert, 22-02-2019

Vandaag deze prachtige tocht gelopen. Het was af en toe 'klunen'over het zand, maar je wordt dan wel beloond met een wijds uitzicht over de verstuivingen. Paar kleine puntjes: In deel 2 staat rechtsaf bij een bankje, maar dat bankje is weggehaald, je moet rechtsaf bij het gebouw. In datzelfde stuk staat ook een houten afsluitboom, maar die was er ook niet. Bij punt 6 staat als je langs het huis gaat dat je aan je rechterhand een paaltje met Veluwetrail ziet maar die staat links. Omdat daar meerder paden zijn, is dat wel van belang. Verder niets dan lof voor deze prachtige route.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info