Trage Tocht IJhorst

Reestdal, Zwarte Venen en Carstenbos

Trage Tocht IJhorst
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  IJhorst

 • Startadres:

  KroKo Multipunt
  Heerenweg 42
  7955 PE IJhorst

 • Coördinaten:

  52°39’38” N   6°17’31” E

We maken een mooie, afwisselende bos- en heidewandeling in de omgeving van IJhorst. Het eerste deel van de route gaat langs de rand van het fraaie Reestdal. Grote kans dat we hier ooievaars kunnen spotten. We wandelen in het natuurgebied Zwarte Venen langs uitgestrekte heidevelden en vennen. Hier werd ooit turf gewonnen in veenputten die later volliepen met water. We vervolgen onze route door de Boswachterij Staphorst, ook wel bekend als de Zwarte Dennen. De bossen bij Staphorst zijn tussen 1930 en 1940 aangelegd door werklozen uit het westen van het land. Vroeger was de boswachterij vooral gericht op houtproductie. Nu zijn natuur en recreatie even belangrijk. Het is het enige grote bosgebied tussen Zwolle en Meppel in een gebied dat verder grotendeels uit boerenland bestaat. We komen langs de Oude Vijver en langs het langgerekte heideveld De Vier Bergen. Op het laatste deel van de tocht wandelen we op de rand van bos en boerenland en over kronkelpaadjes door het Carstenbos, eigendom van Landschap Overijssel.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bijzonder mooi. 8 okt. 2019

Ria en Rien, Almere, 08-10-2019

Mooie afwisselde wandeling, goed beschreven. Een minpuntje vonden wij tussen 4 en 5 de lus om de heidestrook. Deze lus gaat terug over een ruiterpad van bijna 1 kilometer. Wij zouden dit niet meer doen, maar de stippellijn volgen en het heideveld oversteken. De wandeling wordt dan helaas iets korter.

Wandeltocht

Egbert E Geerlig, 30-12-2018

Vandaag 30 december 2018 deze route gewandeld. Een mooie route, goed beschreven.

TT IJhorst

Hannie den engelsman, 10-04-2017

Prachtige wandeling. Eén onjuistheid: aan het eind van punt 1 steek je niet de Reest, maar de Streitenvaart over. Op dit topografische foutje na is de routebeschrijving perfect.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Het Vosje

Heerenweg 36

7955 PE IJhorst

KroKo Multipunt

Heerenweg 42

7955 PE IJhorst

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info