Trage Tocht Imbos

Groenendaal, Loenermark en Rozendaalse Veld

Trage Tocht Imbos
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Groenendaal

 • Startadres:

  parkeerplaats Groenendaal
  Parrallelweg A50 (Apeldoorn - Arnhem)
  7371 TB Groenendaal

 • Coördinaten:

  52°4’52” N   5°56’52” E

We verlaten het geruis van de snelweg al snel en wanen ons het grootste deel van de route van de bewoonde wereld af. De laatste drie, vier kilometers lopen we weer in de buurt van de A50 en dat is te horen. De Imbos bestaat uit grote bosgebieden rond een vroegere nederzetting en uit aangrenzende heidevelden. In het gebied grazen Schotse Hooglanders, die ervoor zorgen dat het gebied gevarieerd en open blijft. De Imbos is onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom. Het is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. In 1930 werd de Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park. De heidevelden werden vroeger mede gebruikt om bijen te houden. De Imbos dankt aan deze bijen haar naam. 'Immen' is een ander woord voor bijen. We wandelen over de eeuwenoude Ringallee, ooit de grens van heerlijkheid Rosendael, nu nog steeds gemeentegrens. Deze brede zandweg vormt voor een deel ook de overgang tussen de Veluwezoom en de Loenermark. We komen aan het eind van de wandeling langs het Hessengat, een klein heidevennetje dat ooit als drinkplaats gediend zou hebben voor de paarden van de brede Hessenwagens die hier passeerden. Het gat lag aan een oude handelsweg van Barneveld via Otterlo, Deelen, Terlet naar Dieren.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Imbos

Rob Wolfs, 06-04-2020

Vandaag deze route gecontroleerd. Beschrijving en kaarten zijn weer geactualiseerd.

Glooiende heidevelden

Paul, 24-03-2020

Afgelopen vrijdag deze wandeling gemaakt. Aan het begin en eind hoor je inderdaad het geraas van de A50, daartussen loop je heerlijk rustig langs en over de prachtige glooiende heidevelden.

Mooie heidewandeling

Paul Ket, 04-09-2017

Wanneer de heide bloeit, is dit een prachtige. Na een paar minuten lopen ben je het lawaai van de autosnelweg kwijt en waan je je min of meer alleen in dit gebied. Alleen het laatste stuk is wat drukker met wandelaars. Wel kan je onderweg de schotse hooglanders tegen komen. En veel mensen op MTB. Maar die zijn in een flits voorbij. Waarschijnlijk is deze wandeling ook mooi als winderwandeling. Door de verstilde bossen wordt het dan net even anders. Aanrader.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info