Trage Tocht Kasteel Arcen

Landgoed Arcen, Fossa Eugeniana en de Maas

Trage Tocht Kasteel Arcen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Arcen

 • Startadres:

  kasteeltuinen Arcen
  Lingsforterweg 26
  5944 BE Arcen

 • Coördinaten:

  51°28’16” N   6°11’1” E

Heerlijk tochtje vanaf het sfeervolle dorpje aan de Maas in oostelijke richting naar de Duitse grens en door de bossen van landgoed Arcen weer terug naar het kasteel. We beginnen de wandeling bij de Kasteeltuinen en lopen al snel op en neer over beboste rivierduintjes op de Maasterrassen. Een eindje volgen we de Lingsforterbeek, die ons bij een cultuurhistorisch hoogstandje brengt. Verscholen in het groen zien we de Fossa Eugeniana, de resten van een kanaal dat zijn oorsprong heeft in de Tachtigjarige Oorlog. De Spaansgezinde landheren wilden met de aanleg van het kanaal tussen Rijn en Maas de handel over de Rijn van de Hollandse Provinciën treffen. We zien hoe het kanaal ligt ingebed tussen hoge wallen, met voormalig Fort Hazepoot als strategisch verdedigingswerk. Na deze fascinerende kennismaking gaat het tochtje verder langs het Straelens Broek, waar beek en kanaal samenkomen. We doorkruisen afwisselende bossen en heidestroken op landgoed Arcen. Na het oversteken van een volgende beek en van de oude rijksweg staan we aan de oever van de Maas. We wandelen over een mooi graspad op het laagste Maasterras en passeren de monumentale Wymarsche Watermolen. Tot slot volgt nog een ommetje door het levendige dorp voordat we weer bij de kasteelpoort staan. Het barokke Kasteel Arcen is in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Een combi van de Trage Tocht met een bezoek aan de Kasteeltuinen maakt een weekendje Arcen echt compleet!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie rustige wandeling

Joyce Vervoort | Wandelpin, 07-02-2020

Een nieuwe wandeling zo dicht bij huis die wil ik natuurlijk lopen. Ondanks dat er bekende stukjes in zitten heb ik ook veel nog onbekende stukken bewandeld. Heerlijke veelal onverharde route. De routebeschrijving is echt super, duidelijker kan bijna niet. Vanaf knooppunt 57 heb ik de route vanwege hoogwater moeten aanpassen. Ik ben teruggelopen naar het klaphek en daar langs de doorgaande weg naar Graanbranderij de IJsvogel gelopen, doorgelopen naar het centrum en daar de route weer opgepakt terug naar de parkeerplaats. Als het mooi weer is vergeet dan een bezoek aan ijssalon Clevers niet. Wanneer de Kasteeltuinen zijn gesloten (nov-mrt) kun je gratis parkeren bij de Kasteeltuinen

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info