Trage Tocht Klein Amsterdam

Empese en Tondense Heide en Eerbeekse Hooilanden

Trage Tocht Klein Amsterdam
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Tonden

 • Startadres:

  parkeerplaats Empese en Tondense Heide
  Hallsedijk
  7399 RP Empe

 • Coördinaten:

  52°8’30” N   6°5’47” E

We maken een verrassend mooie wandeling in het agrarische overgangsgebied tussen de Veluwerand en het IJsseldal. Op het eerste deel van de route lopen we over onverharde bomenlanen door het boerenland rond het buurtschap Klein Amsterdam. Na het oversteken van de Hallsedijk volgen we de Mestweg, een fraaie eikenlaan op de rand van boerenland en het nieuwe natuurgebied Empese en Tondense Heide van Natuurmonumenten. In dit natte terrein maken we grotendeels gebruik van de prachtige wandelpaden over uitgezette paaltjesroutes, maar dan wel in een omgekeerde of aangepaste richting om alle pareltjes aan elkaar te kunnen rijgen. Van de hei is hier niet veel meer te zien, het gebied bestaat tegenwoordig voornamelijk uit verruigde graslanden, kleine bosjes, bomenlanen en veel plassen. In de blauwgraslanden groeien in het voorjaar en zomer bijzondere bloemen. De wandeling gaat ook even over de Eerbeekse Hooilanden, een gebied dat een paar jaar geleden nog gewoon landbouwgrond was en nu weer natte natuur zoals het vroeger ook was met blauwgraslanden. Door de eigenaren van natuurboerderij ‘de Mhene’ opengesteld voor wandelaars. Deze wandeling is alleen met eigen vervoer bereikbaar en verstoken van horeca, dus zelfvoorziening is gewenst. Maar daar krijgen we dan wel een waar kleinood met veel exclusief wandelen en een rustige omgeving voor terug.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Lekkere zonnige zondagochtendwandeling

Jan Willem Rotteveel, 16-06-2019

Lekkere wandeling voor een zonnige zondagochtend. Mooie lengte. Vandaag lag de route er wel droog bij.

Reactie op Joke van den Berg

Rob Wolfs, 03-04-2018

Bedankt voor het compliment! Dat doet ons natuurlijk deugd.

Complimentje

Joke Van den Berg, 03-04-2018

Sinds september hebben we de trage tochten ontdekt en we hebben er al 15 gelopen. Iedere keer weer zijn we blij verrast met deze prachtig uitgezette wandelingen. Vandaag op de Tondense heide wel erge natte voeten gekregen, maar dat was het dubbel en dwars waard. Dank dus voor al deze tochten, we hopen er nog heel veel te gaan lopen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info