Trage Tocht Knarbos

Wielewaal, Knardijk en Oude Werkhaven, Wilgenreservaat

Trage Tocht Knarbos
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Lelystad

 • Startadres:

  De Meeuwenhoeve
  Meeuwenweg 28
  8218 NE Lelystad

 • Coördinaten:

  52°24’46” N   5°31’6” E

Om een goed idee te krijgen van het Knarbos moet je het gebied van bovenaf bekijken. Het land ziet er uit als een lappendeken. Het bos wordt doorsneden door grote, rechtlijnige akkers. Het bos zelf is grillig, met lappen graslanden tussen het groen. Dat geeft aan hoeveel variatie je mag verwachten. Deze wandeling is bijna een-op-een overgenomen uit de reeks routes van Flevolander Mari Smits. Mari schrijft terecht: ?We maken een wandeling door een van de mooiste natuurgebieden van Flevoland?. Het 350 hectare grote Knarbos werd in 1974 aangelegd op een voormalige zandplaat in de Zuiderzee, De Knar, waar regelmatig VOC-schepen vastliepen. Het Knarbos heeft een bodemsamenstelling die uniek is voor Flevoland. Daardoor groeit er een bonte mengeling aan loofboomsoorten en tref je er in de herfst een grote verzameling paddenstoelen. In het westelijke Knarbos ligt een door paarden begraasde natuurlijke weide. Er is ook een ondiepe plas, waar zich inmiddels veen ontwikkelt. We wandelen een stukje over de hoge Knardijk -tot 1966 waterkerend- en passeren de voormalige werkhaven. Dan duiken we het Wilgenreservaat in, een wilgenbos dat zich na de droogmaking spontaan heeft ontwikkeld. Ook het oostelijke deel van het bos is een bonte afwisseling van open en gesloten plekken. Het bos is rijk aan zangvogels. Naar het schijnt is het de beste plek in Nederland om de wielewaal te horen en te zien. De tocht vanaf partycentrum De Meeuwenhoeve kan op diverse punten eenvoudig worden ingekort. Eén pad in de route is nogal ruig met omgevallen bomen en flinke brandnetels. Je kunt dit pad ontwijken door de markering van het Pionierspad te volgen tot de Knardijk. Zie het kaartje en tekstblokje 4. We zijn bijzonder blij met de bijdrage van Mari Smits aan Trage Tochten. Zie ook de route Knarbos op www.marismits.wordpress.com

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Jonge bossen, veel afwisseling, veel vogels.

Paul Ket, 25-05-2020

Dit is echt een prachtige wandeling. Met smalle paadjes, brede boswegen, schelpenpaadjes, klinkertjes en alles wat er tussenin zit. Door het bos doorkijkjes, open veldjes en dichte stukken bos. En de ene keer netjes gemaaid, de andere keer moet je je een weg banen langs en over omgevallen bomen, brandnetels en kleefkruid. Ten zuiden van de Knardijk zijn vogels in de overhand: je hoort ze al van ver. Langs de akkers vliegen de insecten, waaronder libelles, af en aan. Dat je door een (grootschalig) landbouwgebied hoor je regelmatig goed en zie je wanneer het pad langs de akkers gaat. Let goed op met je kleding: afhankelijk van het seizoen veel brandnetels en een enkele berenklauw.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info