Trage Tocht Knarbos

Wielewaal, Knardijk en Oude Werkhaven, Wilgenreservaat

Trage Tocht Knarbos
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Lelystad

 • Startadres:

  De Meeuwenhoeve
  Meeuwenweg 28
  8218 NE Lelystad

 • Coördinaten:

  52°24’46” N   5°31’6” E

Om een goed idee te krijgen van het Knarbos moet je het gebied van bovenaf bekijken. Het land ziet er uit als een lappendeken. Het bos wordt doorsneden door grote, rechtlijnige akkers. Het bos zelf is grillig, met lappen graslanden tussen het groen. Dat geeft aan hoeveel variatie je mag verwachten. Deze wandeling is bijna een-op-een overgenomen uit de reeks routes van Flevolander Mari Smits. Mari schrijft terecht: 'We maken een wandeling door een van de mooiste natuurgebieden van Flevoland'. Het 350 hectare grote Knarbos werd in 1974 aangelegd op een voormalige zandplaat in de Zuiderzee, De Knar, waar regelmatig VOC-schepen vastliepen. Het Knarbos heeft een bodemsamenstelling die uniek is voor Flevoland. Daardoor groeit er een bonte mengeling aan loofboomsoorten en tref je er in de herfst een grote verzameling paddenstoelen. In het westelijke Knarbos ligt een door paarden begraasde natuurlijke weide. Er is ook een ondiepe plas, waar zich inmiddels veen ontwikkelt. We wandelen een stukje over de hoge Knardijk -tot 1966 waterkerend- en passeren de voormalige werkhaven. Dan duiken we het Wilgenreservaat in, een wilgenbos dat zich na de droogmaking spontaan heeft ontwikkeld. Ook het oostelijke deel van het bos is een bonte afwisseling van open en gesloten plekken. Het bos is rijk aan zangvogels. Naar het schijnt is het de beste plek in Nederland om de wielewaal te horen en te zien. De tocht vanaf partycentrum De Meeuwenhoeve kan op diverse punten eenvoudig worden ingekort. Eén pad in de route is nogal ruig met omgevallen bomen en flinke brandnetels. Je kunt dit pad ontwijken door de markering van het Pionierspad te volgen tot de Knardijk. Zie het kaartje en tekstblokje 4.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Dank Roland

Rutger Burgers, 05-08-2020

Roland, dank je wel voor je reactie. Ik heb de beschrijving wat verduidelijkt. Verder zullen we later dit jaar de beschrijving een keer kritisch (laten) nalopen.

Avontuur!

Roland MD, 12-07-2020

Zondagochtend in alle vroegte gestart met deze nieuwe Trage Tocht. Wat een mooie route! Heel veel afwisseling, mooie vergezichten en de verschillende ondergronden dwingen je bijna om echt langzaam te wandelen. Ik heb genoten van de rust en van de vele 'ongebaande' paden in de route. Een lange broek en waterdichte schoenen had ik gelukkig aan want 's ochtends vroeg is het hoge gras nat en na alle regen van vorige week zijn er ook wat zompige stukken. Oh, er zit een ruig stuk in de route en ja, dat is dus écht een ruig, overwoekerd stuk met metershoge brandnetels, omgevallen bomen en dichte bramenstruiken. Ik heb een stok gezocht om te helpen me een weg hier door te banen. Een mooi avontuurlijk stukje :) Een paar kleine puntjes over de route die mij opvielen: onder punt 2 vlak na het passeren van het klaphek/veerooster is het goed om toe te voegen dat je rechts aanhoudt langs bosrand met greppel en dan eerste (verscholen) bospad naar rechts. Onder punt 6 raakte ik ook een beetje in de war: na 'Ga aan het einde RA, daarna aan het eind linksaf' geeft de GPX een andere route aan dan de beschrijving. Ik ben doorgelopen over grindpad door bos (op de GPX route) maar ik las iets anders in de omschrijving. Uiteindelijk komen beide opties uit bij de rode brug onderaan de dijk maar wellicht is dit goed om nog even een keer te controleren. Verder dus een heerlijke tocht en voor herhaling vatbaar!

Jonge bossen, veel afwisseling, veel vogels.

Paul Ket, 25-05-2020

Dit is echt een prachtige wandeling. Met smalle paadjes, brede boswegen, schelpenpaadjes, klinkertjes en alles wat er tussenin zit. Door het bos doorkijkjes, open veldjes en dichte stukken bos. En de ene keer netjes gemaaid, de andere keer moet je je een weg banen langs en over omgevallen bomen, brandnetels en kleefkruid. Ten zuiden van de Knardijk zijn vogels in de overhand: je hoort ze al van ver. Langs de akkers vliegen de insecten, waaronder libelles, af en aan. Dat je door een (grootschalig) landbouwgebied hoor je regelmatig goed en zie je wanneer het pad langs de akkers gaat. Let goed op met je kleding: afhankelijk van het seizoen veel brandnetels en een enkele berenklauw.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info